Кефир – најстариот познат пробиотик

Содржи многу голем број на корисни микроорганизми, кои имаат корисен ефект врз варењето  на храната и можноста да апсорбираат корисни витамини и минерали, производство на хранливи материи во организмот, како и да го зајакнат имуниот систем.

Share
Прочитај повеќе

Да се забрани одгледување свињи во несоодветни услови за да се спречи ширење болести

– Да се најде законско решение за воведување забрана за чување свињи на одгледувалишта што немаат воспоставено соодветни биосигурносни мерки со цел спречување на појава и ширење на болести кај животните, вклучително и на африканската свинска чума, за која алармот за опасност од појава и на институциите и на одгледувачите е дигнат на највисоко ниво.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и воопшто ќе се добие подобар и порентабилен производ.

Share
Прочитај повеќе

Спроведено анкетно истражување – Однесување на потрошувачите во РСМ – Практики во однос на безбедноста на храната во домот

Според Светската Здравствена Организација над 30-40% од случаите на заболувања поврзани со храната се јавуваат во домот. Многу истражувања и студии докажаа дека несоодветна манипулација со храната, лоша хигиена и практики во домот го зголемуваат ризикот од инфекции во домаќинствата.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се унапредува соработката и со косовската Агенција за храна и ветеринарство

Интензивирање и унапредување на соработката  во делот на безбедноста на храната, храната за животни и здравствената заштита на животните, договори на работниот состанок директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов со претставници на Агенција за храна и ветеринарство на Република Косово. На состанокот, презентирана беше актуелната состојба со болестите кај животните во регионот, а разменети беа и искуства во насока на олеснување и интензивирање на увозот и извозот меѓу двете земји.

Share
Прочитај повеќе

Eвропската комисија со одлична оценка за АХВ за напредокот во евроинтеграциите

Европската комисија (EK), како и за 2017 година, и во овој извештај, оценувајќи ги завршените активности на Агенцијата за храна и ветеринарство за 2018 и првата половита на 2019 година, даде одлична оценка за постигнатиот напредок во евро – интеграциските процеси за Поглавјето 12 – Безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика. Со ваквата проценка на Комисијата, Агенцијата за храна и ветеринарство се вброи меѓу петте институции во државава кои добија највисока оцена.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов од Рим: Стратегија и план за работа на европската комисија за справување со лигавката и шапот во ФАО

Денес и утре во седиштето на ФАО, Рим, Италија се одржува 43то собрание на ЕУ-ФМД (Европска комисија за справување со Лигавката и шапот) во ФАО. Ќе се разгледува и усвои Стратегијата и работниот план за 2020-2023 година. Во извршниот комитет на ЕУ-ФМД, напорно работевме во текот на минатата година за да го осмислиме и ставиме на разгледување овој документ пред Генералното Собрание. 

Share
Прочитај повеќе

Прва фарма на магариња во Македонија: Грам магарешко сирење колку грам злато

Првата фарма на магариња е отворена во октомври 2017-та година, во охридското село Велестово. Претпоставките на луѓето дека магарињата се најтврдоглавите и најглупави суштества експертите велат дека паѓаат во вода. Доаѓа времето кога магарињата нема да се користат само како пренесувачи на товар и за други работи во земјоделството. Наскоро тие ќе се привелигирани и од нив ќе се чека само нов приплод и млеко кое е скапо и барано на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

Болести кај копнени животни

Болестите кај животните доколку не се превенираат или не се третираат соодветно, можат да завршат фатално за животните, а во некои случаеви и кај луѓето.

Share
Прочитај повеќе

Брисел со пофалба за Македонија за политиките за справување со болестите кај животните

Како резултат на успешната работа следниот работен состанок ќе се одржи во Македонија. Воедно, ќе разговараме за ИПА – програмирањето и искористеноста и достапноста на ИПАРД средствата со акцент  на здравствената заштита кај животните, а со тоа и кај луѓето“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе