Вицепремиерот Николовски: Владата даде согласност за 7,5 милиони евра за брана на реката Отиња кај Штип

За капиталниот проект во македонскиот Исток, брана на река Отиња со придружни објекти, Владата даде согласност за поддршка со буџетски средства, 7,5 милиони евра во следните три години:

Share
Прочитај повеќе

Интензивно се гради браната Конско, досега 60 отсто од изградбата е завршена

-Со оваа брана ќе се создадат неопхопдните услови за дополнителен развој на земјоделството, зголемување на производството на храна со намалени и  конкурентни цени, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави и ќе се обезбеди вода за наводнување на земјоделските површини

„Со реконструкцијата се постигна структурна стабилност на браната, отпорност на надојдени води, со што се намалува ризикот од поплавите. Од друга страна, санирањето на браната ќе овозможи навремена достапност на вода за наводнување на земјоделските површини. Вкупната вредност на проектот е над 1,1 милиони евра, обезбедени од  Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите во 2015“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Обновената брана Слатино ќе биде пуштена во употреба

Во Дебарца денеска ќе биде пуштена во употреба браната Слатино, реконструирана во рамки на Програмата на Европската Унија за санација на штети од поплави.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Со изградбата на браната Отиње ќе се овозможи наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина

Изградбата на оваа брана ќе придонесе за навремено обезбедување на техничка вода, заштита од поплави, сурова вода за пиење, но и она што е најважно за секторот земјоделство, со водата од браната ќе се овозможи и наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина.

Share
Прочитај повеќе

Пролетните дождови го подготвија Стрежевското езеро за летната сезона

Стрежевското езеро има доволно количина вода за во текот на летната сезона да ги задоволи потребите на сите корисници од Битола и битолско. Дождовите во мај го наполнаа езерото кое достигна 95 милиони метри кубни вода.

Share
Прочитај повеќе

Интензивно се гради хидросистемот Конско, ќе се обезбеди наводнување на 8.000 хектари плодно земјиште

Во моментов во гевгелискиот регион има вода за наводнување на само 1.500 хектари. Со изградбата на три подсистеми на оваа брана ќе се наводнуваат околу 8.000 хектари плодно обработливо земјиште. Изградбата на овој хидросистем претставува најголем инфраструктурен зафат во овој регион изминативе 50 години. Висината на оваа инвестиција изнесува 40 милиони евра, обезбедени од буџетот на МЗШВ.

Share
Прочитај повеќе

Започна изградбата на браната ХС Конско, најголем инфраструктурен зафат во овој регион во последните 50 години

Браната Конско ќе обезбеди вода за наводнување на земјоделските површини од овој регион во сушниот период, кога водата е најпотребна. Во моментот, од можните 12.326 хектари обработлива површина во овој регион едвај се наводнуваат 2.632 хектари. Реалноста е дека во моментов има доволно вода само за околу 1.500 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Се гради пристапен пат до браната Речани на Оризарска река

-Направивме нова проценка со Бирото за судски вештачења и експропријацијата за телото на браната е во тек. Ова е крупен инвестициски проект за развој на целиот регион, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Изградба на брана и акумулација на река Слупчанска

Со проектот се предвидува изградба на каменонасипна брана со висина од 55m со армирано-бетонски екран на река Слупчанска во општина Липково. Ширината на круната на браната ќе изнесува 8m.

Share
Прочитај повеќе