Престанува да важи одлуката за ограничен извоз на пченица и брашно

Владата на вчерашната седница донесе Одлука за престанување на важење на одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки која се однесуваше на пченица и наполица, брашно од пченица и наполица и семе од сончоглед (кршено или дробено). Одлуката е донесена по предлог на Министерството за економија.

Share
Прочитај повеќе

Косовските власти со засилени контроли за македонското брашно

“Веќе имав состанок со производителите на брашно од Македонија и веднаш стапив во контакт со колегите од косовска страна за да се разреши овој проблем и добив ветување дека за некое време тоа ќе се направи”, вели Крешник Бектеши, министер за економија.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Договорите со Србија нема да го зголемат увозот на брашно во Македонија

Николовски рече дека до 30 јуни годинава треба да се усогласат и потпишат двата договора со Србија од областа на безбедноста на храната и фитосанитарната соработка, што ќе значи меѓусебно признавање на сертификатите, побрз проток на пратките, пониски трошоци и поконкурентни македонски  производи.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со комплетна евиденција врз маркиците на брашното

Евиденцијата на маркиците што се издаваат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за евидентирање на брашното пред пуштање во промет продолжува со целосна контрола од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство, како на увозното, така и на домашното брашно.

Share
Прочитај повеќе

Македонија го враќа стариот правилник за увоз на брашно од Србија

При увозот на брашно треба да се овозможат услови за непречен инспекциски увид на увозното брашно од страна на инспекторите на македонската Агенција за храна и ветеринарство на граничниот премин, со што ќе се контролира дали маркиците се соодветно залепени на брашното и дали брашното има соодветна деклариција.

Share
Прочитај повеќе

До 14 април проблемот со брашното останува отворен

– Стопанствениците не бараат укинување на маркичките. На состанокот во Скопје коморите од Србија и Македонија се согласија дека прашањето до последен момент ќе биде отворено. Но, можно е и тоа да се надмине до 14 април, нагласува Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Уште осум дена: Србија и постави ултиматум на Македонија

„Доколку до 14 април не најдеме решение, автоматски истиот ден ќе воведеме контрамерки. Немаме друг механизам и бевме доволно време трпеливи и толерантни“ – изјави Љајиќ.

Share
Прочитај повеќе

Се реализираат заклучоците од Мешовитиот комитет на Македонија и Србија

Граничната фитосанитарна инспекција на Република Србија на граничниот премин Прешево од утре  (недела)  ќе работи седум дена во неделата од 7 часот до 19 часот. Досега работното време беше шест дена во неделата од 7 часот до 19 часот.

Share
Прочитај повеќе

Нема проблем со увозот на брашното, договорот се почитува

Засега останува одлуката маркичките за брашното од еден, три и пет килограми да се лепат во Србија, а за 25 и 50 килограми во Македонија. Не се исклучува и опција, маркичките трајно да се укинат ако има согласнот од двете страни, вели ресорниот министер. Според Николовски, не се штитат ничии интереси, најмалку на поединци.

Share
Прочитај повеќе

Седница на Македонско- српскиот мешовит комитет

Денеска во Белград се одржува првата седница на Мешовитиот комитет на Македонија и Србија, чија цел е надминување на бариерите и на сите отворени прашања за полесен проток на стоки и унапредување на трговската размена.

Share
Прочитај повеќе