Николовски од Кавадарци: Заедно со лозарите и винариите креираме нов ефикасен и применлив закон за вино

Вчера во Општина Кавадарци, се одржа состанок на кој присуствуваа претставници од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, градоначалниците на општините Кавадарци, Неготино, Росоман и Демир Капија,  претставници на здруженијата на лозари и претставници на винарии.

Share
Прочитај повеќе

Во 2017 година постигната највисока откупна цена на винското грозје од 13,67 денари за килограм

Во годинешната Програма за финансиска поддршка во земјоделството за 20 отсто се  повисоки субвенциите за одржување на лозови насади за они кои имаат од 1 до 10 хектари, односно за лозарите со развоен потенцијал, или  наместо 44.000 ќе добијат 48.000 денари по хектар.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Потребни се редовни средби со лозарите и винариите за стабилни цени и поволен амбиент

Со цел навреме да се планира производството и откупот, денеска министерот Љупчо Николовски, беше на работен состанок со винарските визби. Преку редовни средби со винарниците и лозарите ќе се создадат услови за стабилни откупни цени и поволен амбиент за сите засегнати страни.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски на средба со винарите

Како што информираат од Министерството за земјоделство, на средбата ќе стане збор за новата реколта, планот за производство и откупот. 

Share
Прочитај повеќе