Димковски меѓу производителите на вишни во Василево

-Ги слушнавме и предлозите на земјоделците производители на вишни за начинот на годинешниот откуп на вишни и за откупната цена. Со цел да има непречен откуп на вишни, како ресорно министерство ќе организираме и заедничка средба со земјоделците и откупувачите. На средбата ги информирав земјоделците и за новиот Правилник за флексибилност за растително производство, кој што овзможува продажба на прерaботки од земјоделски производи од куќен праг, рече Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Производителите на вишни „тријат раце“, двојно повисока откупна цена од лани

Бербата на вишни во источниот регион е при крај. Овоштарите велат дека годинашната реколта поради пролетните мразови ќе биде преполовена, но квалитетот е подобар, а има и организиран и гарантиран откуп.  Откупната цена е скоро за двојно повисока од лани, односно, изнесува 35 денари за килограм вишни.

Share
Прочитај повеќе

Завршува бербата на вишни во штипско-карбинскиот регион

Во штипскиот  регион вообичаено се преработуваат околу 2.000 тони, а оваа година се очекуваат да бидат преработени над  1.500 тони вишни. Вишната има одличен пласман и веќе се извезува на пазарите во Франција, Белгија и Германија. Производителите на вишни се задоволни од квалитетот и откупната цена, која за прва класа достигнува и до 35 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Овоштарство – календар за месец април

Овој месец започнува интензивната заштита на растенијата кај овошните видови.
Првиот третман, во текот на самиот почеток на вегетацијата има за цел да не се дозволи
масивен развој на болестите и штетниците. Исто така, во овај период почнува и обработката на почвата за уништување на плевелите.

Share
Прочитај повеќе

Пегавост на лисјата кај црешите и вишните

Црешите и вишните ѓи напаѓаат голем број на патогени микроорганизми, но економски најзначајна болест е пегавост на лисјата. За жал, сите комерцијално важни сорти се осетливи на пегавост на лисјата. Се јавува во сите подрачја каде се одгледуваат вишните и црешите.

Share
Прочитај повеќе