Во општина Карбинци започна изградбата на пречистителна станица за вода за пиење

-Со изградбата ќе се овозможи непречено снабдување со вода за пиење во населените места Карбинци, Козјак, Аргулица, Црвулево, Таринци, Долни Балван, Нов Караорман и Радање, во кои живеат околу 3.000 жители или 75% од вкупниот број на жителите на Општина Карбинци, објасни министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

ЈП Стрежево обезбеди доволно вода за земјоделците од Пелагонија

Иако станува збор за неповолна хидролошка година, Јавното претпријатие “Стрежево” – Битола со задоволство ги известува граѓаните дека во моментот располага со околу 80 милиони метри кубни вода и се целосно подготвени за новата сезона за наводнување.

Share
Прочитај повеќе

Димковски во Штип: Преку ХС Злетовица, жителите од североисточниот регион ќе имаат навремено снабдување со чиста вода за пиење

-Отворен е јавниот оглас за избор на изведувач за пречистителната станица за вода за пиење во Штип, којашто ќе биде поврзана со хидросистемот Злетовица, каде што имаме изградено систем од порано но не е во функција. На 5-ти фервруари се затвора повикот, ќе се разгледаат понудите и многу брзо ќе се започне со градежните активности бидејќи парите се веќе обезбедени од МЗШВ, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Објавен огласот за градежни работи за изградба на постројка за пречистување на вода за пиење во општина Карбинци

Обезбедувањето на квалитетни услови за живот меѓу кои најважно е обезбедувањето на чиста вода за пиење во секоја општина, е врвен приоритет на Владата на Република Северна Македонија. Со реализацијата на повеќенаменскиот проект за ХС Злетовица, ќе се обезбеди чиста вода за пиење за жителите од овој регион.

Share
Прочитај повеќе

Пиењето вода клучно за здравјето, актуелна дилемата дали од шише или од чешма

– Ризикот од микропластиката е далеку понизок од веќе утврдениот ризик кој го носи високата концентрација и различните патогени во отпадоците од луѓе и животни во изворите на вода за пиење, стои во студијата.

Share
Прочитај повеќе

На кој начин да го спречиме пукањето на плодовите

Пред самата берба многу е важно да се преземат мерки да не се доведе до пукање на плодот кај црешата. Постојат повеќе начини за спречување на пукањето на плодот кај црешата и тоа: соодветен избор на сорти, физичко отстранување на водата од плодот, поставување на заштитни прекривки над стеблата, како и користење на различни хемиски соединенија ( минерални соли, антипеспиранти, навлажнувачи, фитохормони и сл.).

Share
Прочитај повеќе

Растат температурите – Заштитете ја храната и животните

На прагот сме на летото кога со порастот на температурите се зголемуваат и потенцијалните ризици од појава на труење со храна. Високите температури се потенцијална опасност и за здравјето на животните доколку за нив, навреме не се преземат мерки за обезбедување на доволни количини храна и вода за пиење.

Share
Прочитај повеќе

ЈП „Стрежево”-Битола подготвени и со нова опрема во сезоната за наводнување

Според генералниот директор на претпријатието, Методија Граматковски, корисниците на вода и ова лето ќе бидат безгрижни за наводнување на земјоделските површини, а вода ќе има за индустриските капацитети и за граѓаните бидејќи во акумулацијата во моментов има околу 95 милиони кубни метри вода.

Share
Прочитај повеќе

Од 1 мај на сила новиот Правилник: Нема веќе плаќате месо – добивате вода

-Ова практично ќе значи детално информирање на купувачите за тоа каква храна купуваат и консумираат. Задолжително ќе биде декларирањето на потеклото на месото, наведувањето дали производот е од свежо или замрзнато месо, колку од вкупните протеини се животински, односно колку од животинските се колагени кои имаат пониска нутритивна вредност. Тука се можни економски добивки, преку вметнување повеќе колагени и нивно прикажување како протеини, нагласи диекторот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Системи на обработка на почвата за пролетна сеидба

Основните цели на заорувањето се: заорување на жетвените остатоци и плевелите, нивно мешање со почвата
и овозможување на нивно разлагање, подобрување на водниот режим на почвата ( намалување на испарувањето ) и подобро впивање на водата од дождовите, поттикнување на микробиолошката активност во
почвата, полесно и квалитетно извршување на основната обработка.

Share
Прочитај повеќе