Во Гевгелија се одржува традиционалната „Смоквијада 2021“

Во Гевгелија се одржува традиционалната манифестација 15. по ред „Смоквијада 2021“ во организација на Здружението на граѓани „Тера“.

Share
Прочитај повеќе

Гевгелија уште пред два века била позната по производство на тутун

Првата работилница за обработка на тутун, наречена „рези“, била подигната во 1895 година и била во вид на магацин за сортирање на тутунот. Оној со најслаб квалитет, кој отпаѓал при сортирањето, се горел во околината на градот.

Share
Прочитај повеќе

Поцков: Граѓаните на Гевгелија кои претрпеле штета од невремето да пријават во Општината

– Денес извршивме увид на состојбата во Негорци после вчерашното невреме. Градот и силните ветрови предизвикаа значителна штета на земјоделското производство. Комисијата за проценка на штети денес излегува на терен за првично согледување на состојбата. Сите граѓани кои претрпеа штети од невремето можат да пријават штета до петок (27 јули) во општинските канцеларии во населените места или директно во Општината, рече Поцков.

Share
Прочитај повеќе