АХВ ги демантира наводите во соопштението на „Коалиција против ГМО“

АХВ е надлежна за уредување на легислативата и контролата на ГМО храната и ГМО храната за животни, но, не и за одобрување и пуштање во промет на ГМО семињата, ниту за култивацијата и одгледувањето на култури кои се генетски модифицирани. АХВ не е надлежна институција ниту за контрола на влијанието на овие генетски модифицирани култури врз животната средина и врз диверзитетот во природата.

Share
Прочитај повеќе

По налепниците ќе препознаете дали овошјето содржи ГМО

Ако првиот број на декларацијата е 8, претставува овошје кое е генетски модифицирано, а се препознава на основ на пет броеви. На пример овие банани на себе го имаат бројот 84011.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов: Од ГМО не е евидентиран ниту еден штетен случај врз здравјето на луѓето

– Има неколку фази кои претходат за да биде загрозена хуманата популација. Произведената генетски модифицирана пченка или соја за исхрана на животните, прво треба да се види дали е послаба или подобра во квалитет, дали го менува процесот на варење, какви хранливи материи содржи, дали го пренесува модифицираниот ген во ткивото на добитокот, колкава е неговата видливост и каренца, дали ќе премине во сточарските производи, објасни професорот Среќко Ѓорѓиевски.

Share
Прочитај повеќе

Дебата за ГМО храна за луѓе и животни

На трибината, што ќе се одржи во Стопанската комора на Македонија ќе се расправа по темите: „ГМО-храната од аспект на легислативата во Република Македонија“; „Легислативата за ГМО-храна за исхрана на животните“ и „Лабораториски испитувања на ГМО-храна“.

Share
Прочитај повеќе

Во два примерока од кочанскиот ориз утврдено присуство на ГМО

Два од седум примероци на кочански ориз се позитивни на ГМО тестот, велат од Државниот инспекторат за земјоделство. Мострите денеска се испраќаат на суперанализа во Германија, каде што ќе треба да се открие и квантитавноста, односно степенот на модификација кој го содржат.

Share
Прочитај повеќе

Со нов правилнк ќе се дозволи минимално присуство на ГМО во храната

-Ние до е-влада доставивме предлог Правилник. Во правилникот, покрај начинот како ќе се спроведува е предвидена и границата на толеранција или прифатливост на случајно или техничко неизбежно присуство на ГМО храна во текот на производството. Би сакал да кажам дека практично со ова ќе се усогласиме со Европската регулатива или со законодавството таму. Тоа значи дека прагот на тоа што не е ГМО храна ќе биде утврден, соопштија од АХВ. 

Share
Прочитај повеќе

По скандалот со ГМО оризот, продажбата преполовена

Државниот инспекторат за земјоделство е на терен и зема мостри од 30тина оризопроизводители, за кои Агенцијата за храна и ветеринарство доставило список дека можеби саделе ГМО ориз.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделскиот институт бара да се испита дали ГМО оризот е произведен во Кочани

Од оваа институција излегоа со тврдење дека најверојатно се работи за нелегално внесени количини, затоа што ниедна сорта што се произведува во нашата земја, главно во Кочанско, не се генетски модифицирани, туку се создадени со класични методи за вкрстување.

Share
Прочитај повеќе

Анализите потврдија: Соините трошки и шницли содржат ГМО, следи уништување

– Во Република Македонија, производите соини шницли увезени се од операторот со храна “Виталиа”, а дистрибуирани во прометот преку операторот со храна КАМ ДОО Скопје. Увозот на соините трошки, извршен е од страна на операторот со храна “Сопродекс”, а во прометот, исто така биле дистрибуирани преку операторот со храна “КАМ” ДОО Скопје, велат од Агенцијата.

Share
Прочитај повеќе

Листа на производи кои содржат ГМО

„Greenpeace“ објави листа со производи кои содржат ГМО. Внимавајте тие се застапени и во нашите продавници.

Share
Прочитај повеќе