Над 800 барања пристигнати за мерката „Инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства”

Македонските земјоделци имаат бројни бенефиции од искористувањето од ИПАРД 2 Програмата и заинтересираноста за овие средства продолжува да расте. За мерката „Инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства”, чиј рок за пријавување истече на 9-ти овој месец досега се поднесени над 800 барања, и се уште пристигнуваат по пошта, финалната бројка ќе биде позната на крајот на оваа недела.

Share
Прочитај повеќе

Рекордни 718 понуди пристигнаа за јавниот повик за давање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари

Вкупно 718 понуди пристигнаа до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за учество на јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари. Рокот за поднесување на понуди заврши минатата недела, сега во тек е евалуација односно проверка на документацијата на понудите и во рок од 45 дена се очекува да се склучат договорите со оние земјоделците кои поднесле комплетна и уредна документација. 

Share
Прочитај повеќе

Голем интерес за јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште до 3 хектари, пристигнати близу 300 понуди

До Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство заклучно со 11.01.2019 пристигнаа близу 300 понуди за учество на овој јавен повик. Со оглед на тоа дека дел од понудите се праќани по пошта, се очекува да пристигнат уште понуди и конечната бројка ќе се знае утре.  Потоа ќе следува евалуација на пристигнатите понуди и склучување на договорите со земјоделците.

Share
Прочитај повеќе