Доделени 16 решенија за финансиска поддршка за инвестиции во рибарство и аквакултура

Доделени беа 16 решенија за финансиска поддршка чија вкупна вредност е 33 милиони денари.
Корисници на оваа поддршка се регистрираните репроцентри за репродуктивен и порибителен материјал, концесионерите кои вршат стопански риболов како и субјекти регистрирани со дејност аквакултура како одгледувачи или преработувачи на риби.

Share
Прочитај повеќе

500.000 евра грантови за малите винарии

Обезбедивме 500.000 евра грантови за малите винарии, со денешната одлука на Владата ќе има средства за повеќе од 50 мали винарии рече министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски ги мотивира младите да се занимаваат со земјоделство, им се овозможува авансна исплата на грантови до 40%

Младите ќе имаат стартен капитал, пари од државата, за да можат да ја започнат инвестицијата. Со измените на законот за земјоделско земјиште младите до 40 години се ослободени од плаќање закупнина во првите 3 години.

Share
Прочитај повеќе

Неповратни 10.000 евра за започнување на семеен агробизнис

Грантовите освен за вино, млеко и месо наменети се и за производство на нетрадиционални производи како што се – ароматични, лековите и зачински билки.

Share
Прочитај повеќе

Денеска се доделија 17 договори во износ од 891.357 евра на земјоделски задруги

Денеска се доделија 17 договори за финансиска поддршка (ЕУ грантови) за 9 постоечки и 8 новоформирани земјоделски задруги. Финансиската поддршка е за инвестиции во објекти и опрема за преработка, складирање и маркетинг на земјоделски производи со кои се подобруваат капацитетите на земјоделски задруги и конкурентноста на земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделски задруги денеска ќе добијат договори за ЕУ грантови

Девет веќе постоечки и осум новоформирани земјоделски задруги од различни региони на земјава денеска ќе ги добијат договорите за финансиска поддршка од ЕУ.

Share
Прочитај повеќе

Анѓушев и Деспотовски ја посетија „Аквапоника“- микрокомпанија што применува иновации во земјоделството

Сопствениците на компанијата „Аквапоника“, Милица и Васе Петрушевски, кои по струка се од ИТ-секторот и образование велат дека главната цел им е да ги урнат табуата дека земјоделството е нискодоходовно. Тие нагласија дека со нивниот пристап на развој на производ од „семка до полица“ по само неколку месеци носи резултати, како и дека без поддршка од државата нивниот концепт на развој на домашни брендирани еколошки градинарски производи би бил само идеја.

Share
Прочитај повеќе

50 земјоделци од Струмица и Радовиш ќе добијат грантови од швајцарската влада

Нови 250 000 евра им стојат на располагање на земјоделците од струмичко радовишкиот регион како поддршка за воведување на модерни агро-еколошки мерки во производството на овошје и зеленчук. Средствата се дел од новиот циклус на  грантови на УНДП и Швајцарската агенција за развој и соработка. Целта е подобрување на квалитетот на животната средина и управувањето со водите преку намалување на притисоците од различно потекло и ублажување на ризикот од поплавите.

Share
Прочитај повеќе