За македонските граѓани границите на Грција остануваат затворени уште една седмица

За македонските државјани, границите на Грција остануваат затворени уште една седмица, со оглед на тоа дека грчката Влада ја продолжи до 26 април 2021 година министерска одлука за копнените граници и забраната за влез на државјани за трети земји, јави дописничката на МИА од Атина.

Share
Прочитај повеќе

Заедно со Грција ќе се штитиме од природни непогоди и катастрофи

Буџетот на Центарот за развој на Пелагонискиот регион е околу 300 000 евра. Планирано е инсталирање на систем за рано предупредување и тревожење, изработка на меѓуграничен акционен план за превенција и управување со ризик, интегриран план за превенција од земјотреси, мрежа од повеќе метео станици и џпс уреди за следење свлечишта во инфраструктурите под ризик, брани и патишта.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски на билатерална средба со грчкиот министер Араховитис: Заеднички ќе се работи на интензивирање на трговската размена со земјоделски производи

На средбата двајцата министри разговараа за подготовка на Меморандум, кој ќе биде изработен од тимови од двете министерства. Во Меморандумот тимовите ќе треба да ги утврдат областите за соработка во делот  на земјоделството и сродните сектори.

Share
Прочитај повеќе

Инсектите ќе го скусат грчкото производство на маслиново масло за 40 отсто

Според експертите, причина за тоа се пониските од вообичаено зимски температури и обилните врнежи во јуни, кои создадоа поволни услови за размножување на маслиновите муви. Во ноември Министерството за земјоделство започна научно истражување за да се анализира тој феномен и можната поврзаност со климатските промени.

Share
Прочитај повеќе

Домати увезени од Албанија и Италија со опасни пестициди откриени на пазарите во Атина

Грчките власти повлекле од пазарите за овошје и зеленчук во Атина 4,6 тони домати увезени од Албанија и од Италија, поради големо присуство на опасни пестициди.

Share
Прочитај повеќе

Браниотис Костас: Посакувам побрз влез во ЕУ за да ги користите фондовите за развој на земјоделството

-Нашиот бизнис има 35 годишна традиција, а поголемиот развој започнува  со членството на Грција во ЕУ, поточно оттогаш бележиме  постојана нагорна линија. Денеска имаме  20 ха расадник со 1 400 000 овошни  садници од различни видови – вели Костас.

Share
Прочитај повеќе