Усвоено законското решение, ДДВ за струјата на домаќинствата се намалува од 18 на пет проценти

Собранието денеска ги донесе измените на Законот за додадена вредност. 

Share
Прочитај повеќе

Бесими: Сѐ додека не се донесе законот за намалување на ДДВ, сметките за струја ќе се плаќаат со 18 отсто ДДВ

Сѐ додека Собранието не ги донесе потребните законски измени за намалување на ДДВ-то за електричната енергија од 18 на 5 отсто, домаќинствата ќе ги плаќаат сметките со постојната ставка на ДДВ од 18 отсто која е сега на сила, потврди денеска министерот за финансии Фатмир Бесими.

Share
Прочитај повеќе

Во февруари поврат на ДДВ за второто тримесечје, ќе се исплатат 3,7 милиони евра

Од Управата за јавни приходи (УЈП) велат дека од октомври до 30 декември скенирани се 28.948.878 фискални сметки, остварен е промет од 14.30.474.854 денари, а вкупениот ДДВ изнесува 1.554.510.671 денари. Повратот од 15 отсто за граѓаните е 233.176.601 денари или 3.791.000 евра.

Share
Прочитај повеќе

УЈП: Мој ДДВ ги дава посакуваните резултати

Мерката поврат на средствата стапи во сила на 1 јули годинава. Има за цел да ја намали сивата економија, бидејќи според надлежните, на тој начин сите граѓани ќе бидат инспектори и ќе ги пријавуваат оние кои се обидуваат да го заобиколат Законот.

Share
Прочитај повеќе

Повратот на ДДВ почнува од први јули

Сумите на поврат ќе бидат лимитирани, за мерката да биде фер и да не се случи богатите кои најмногу трошат, да добијат назад и најмногу пари. Целта е на овој начин да се мотивираат граѓаните да купуваат само од дуќани што издаваат фискални сметки, така тие самите ќе станат даночни инспектори и ќе помогнат да се намали големата даночна евазија, која е раширена насекаде, особено во угостителството и градежнитвото.

Share
Прочитај повеќе