Повеќе од половина од потрошувачите не ги читаат декларациите кога купуваат храна

Речиси за сите македонски потрошувачи (91 отсто), означувањето на храната, односно информациите напишани на пакувањето на храната и на пијалаците се важни. Педесет и еден отсто од нив сметаат дека се многу важни, а 40 отсто дека се важни, додека само 9 отсто од потрошувачите сметаат дека означувањето на храната не е важно.

Share
Прочитај повеќе

Македонска делегација на четвртиот состанок на министри во Кина

Покрај министерскиот состанок во Кина се одржува и 14-от економски и трговски форум на тема „Дигиталното земјоделство како движечка сила за ревитализацијата на руралните средини“.

Share
Прочитај повеќе

За прв пат потпишана Декларација за соработка во областа на земјоделството помеѓу Република Северна Македонија и Република Чешка

Со Декларацијата е предвидена взаемна соработка на двете држави во делот на трговската размена со земјоделско-прехранбени производи, размена на искуства во областа на здравјето на растенијата и фитосанитарна политика,шумарската политика, соработка во евро-интегративните процеси во земјоделските и руралните сектори, како и шумарството, рибарството и аквакултурата, лозарство, производство на вино, консолидација на земјоделско земјиште, осигурување и инструменти за финансиска поддршка во земјоделството и друго.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски од саботата е во тридневна официјална посета на Република Чешка

Во склоп на посетата на Р.Чешка, министерот Николовски присуствуваше и на Националниот саем за сточарство што се одржува во Брно, Р. Чешка придружуван од делегација од МЗШВ и од пет македонски компании од агросекторот.

Share
Прочитај повеќе

По налепниците ќе препознаете дали овошјето содржи ГМО

Ако првиот број на декларацијата е 8, претставува овошје кое е генетски модифицирано, а се препознава на основ на пет броеви. На пример овие банани на себе го имаат бројот 84011.

Share
Прочитај повеќе