Во Делчево почна реализацијата на проектот „Произведи храна во склад со природата“

Во Делчево почна реализацијата на проектот „Произведи храна во склад со природата и допринесувај во справувањето со климатските промени“. Имплементатор е Здружението на производители на органски производи „Аронија“ од Делчево, а целта на проектот е имплементација на биолошките методи со користење на природните ресурси во производството на био-храна на фарми со пермакултура.

Share
Прочитај повеќе

Во Делчево преку Источно-плански регион во 2020 реализирани проекти од над 20 милиони денари

Во Делчево преку програмата за работа на Источно-планскиот регион во 2020 година се реализирани проекти во висина од над 20 милиони денари. Меѓу позначајните реализирани проекти во изминатата година, координаторот на ИПР Емил Василев ги напомена изградбата на пешачкиот мост и изградбата на агрометеоролошка станица.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Грант од 32.8 милиони денари за општина Делчево, пари за улици, канализација и затворен градски пазар

Заедно со градоначалникот на општина Делчево, Горан Трајковски извршивме увид на проектите финансирани од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Share
Прочитај повеќе

Се чистат одводните канали во руралните средини во делчевско

Во Делчево започнува спроведувањето акции за чистење на одводните канали во руралните средини. Првата акција како што информираа од општината се реализираше во делчевското село Вирче.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски денеска беше меѓу земјоделците во Делчево

-Минатата недела исплативме 5,5 милиони евра субвенции за одржување на овошни насади на 9.146 земјоделци, а во оваа сума спаѓаат и субвенциите за сливи и вишни, рече Николовски пред земјоделците во Делчево.

Share
Прочитај повеќе

Откриено опасно месо во месарници и ресторани во Делчево

Агенцијата за храна при контроли на ресторани и месарници во Делчево открила неозначено и небезбедно месо. Истото е отстрането и уништено од објектите, а сопствениците се соодветно казнети. 

Share
Прочитај повеќе

Порибување со пастрмка во реката Брегалница во Делчево

-Пастрмката е вид на риба која доколку нема поголеми загадувања може да успее и во водите на Брегалница. Што се однесува до моменталната состојба со животинскиот свет и покрај големите загадувања и ловење на риба на неспортски начин, сепак има риба во Брегалница, но она што сакаме да го направиме е преку вакви порибувања, повеќе пати во годината животинскиот свет во реката Брегалница во Делчево уште повеќе да го  да го збогатиме, додава Стојмирски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски во посета на земјоделците во Делчево, Берово и Пехчево

-Драго ми е што има позитивни реакции на политиките и мерките, но слушнав и одлични предлози и сугестии како да го подобриме работењето. Продолжуваме заедно да работиме партнерски со земјоделците за развој на македонскиот аграр, заврши Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Во Делчево за субвенции досега аплицирале 620 земјоделци

Во Делчево досега за субвенции се пријавиле 620 земјоделци што е 41 отсто од годишните пријави.
Според раководителот на Подрачната единица на Министерството за земјоделство Иле Каранфиловски, процентот на пријавени земјоделци е помал, бидејќи подоцна почнало одбележувањето на добитокот и земањето крв, постапка што ја реализира Агенцијата за храна и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе