Николовски: Со изградба на градини во училиштата до едукација на младите за вредноста на производството на храна

По повод Светскиот ден на храната, денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присусутвуваше на одбележување на овој светски ден во ООУ “Аврам Писевски”. Настанот под мотото “Нашите дејствија се наша иднина, свет Без Глад до 2020 година е возможен”, беше во организација на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со ООУ “Аврам Писевски” и граѓанските организации “Слоу Фуд Водно” и “Ајде Македонија”.

Share
Прочитај повеќе

Одбележан Меѓународниот ден на задруги, во соработка со МАЗЗ и МЗШВ

„Задругите се иднината на модерното земјоделство, здружените земјоделци по успешно се справуваат со проблемите со пласманот на земјоделските производи, преку ваквото здружување во задруги,земјоделците можат полесно да аплицираат за финансиска поддршка преку програмите на МЗШВ, но и до средствата од европските фондови, ние како Влада и ресорно министерство работиме на превземање мерки кои ќе придонесат кон зголемување на бројот на задруги“ – истакна Заменик министерот Благе Цветковиќ.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Наша цел е зголемен развој на производството на млеко и млечни производи

-Наша цел како министерство е да овозможиме поддршка за развој на производството на млеко и млечни производи, сектор што има сериозен придонес во исхраната, вкупното земјоделство и економскиот развој во Република Македонија, – рече Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

ФАО го одбележува меѓународниот ден на шумите

Инвестирањето во зелени површини може да помогне да се трансформираат градовите во поодржливи, отпорни, здрави и пријатни места за живеење, вели ФАО на Меѓународниот ден на шумите (21 март 2018 година).

Share
Прочитај повеќе