На располагање нови средства за набавен педигриран добиток

„Максималната финансиска поддршка за оваа мерка е до 6.500.000 денари прифатливи трошоци по поединечен корисник. Поддршка се исплаќа по принцип на ко-финансирање на завршени и исплатени инвестиции од страна на корисникот во висина од 50% од вредноста на одобрените прифатливи трошоци за инвестиции.“ – информира директорот Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Уште десет дена за поднесување на барања за субвенции за премии во осигурување на посевите и добитокот

„Преку оваа мерка, државата субвенционира 60 отсто од средствата што земјоделците ги дале за полисата за осигурување на родот и добитокот. На овој начин директно им се помага на земјоделците во намалување на трошоците за заштита на родот од временски непогоди а истовремено се штитат и од можни загуби доколку дојде до нив. “ – појаснува Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Како да се дезинфицираат живеалиштата на добитокот?

Секој дезинфициенс има специфична цел и специфична област на дејствување. Затоа, секое купено средство за дезинфекција мора да има упатства за подготовка на формата и методот на употреба.

Share
Прочитај повеќе

Ѓубрење со гној од живина

Гнојот  од живина е многу богат  со хранливи материи неопходни за раст на зеленчук. На пример, гнојот од  кокошки  содржи околу пет пати повеќе азот од гнојот од добитокот. Затоа, таквиот гној  може да се користи  околу десет дена пред сеидбата, односно садењето зеленчук со тоа што не треба да се става повеќе од  2,5-3 килограми на метар квадратен.

Share
Прочитај повеќе

Тече повикот за набавка на добиток до 6.500.000 денари по корисник

Мерка 121.1 – Набавка на добиток од увоз или од признати организации на одгледувачи согласно Законот за сточарство (регистрирани во Регистарот на признати организации на одгледувачи на добиток.

Share
Прочитај повеќе

Зошто се тимарат (чешлаат) кравите?

Влакната го покриваат целото тело на добитокот и апсорбираат многу телесни течности, како што е потта, поради што подоцна се лепи нечистотијата и прашината од околината. Тогаш доаѓа до запушување на порите, чешање, и животните се чувствуваат непријатно. Овој феномен може дури и да предизвика намалување на приносот на млеко.

Share
Прочитај повеќе

Препораки до одгледувачите на животни при ниски температури

При појава на екстремно ниски температури проследени со силен ветер и снег животните треба да се држат затворени во објектите/шталите, или да им се обезбеди соодветно засолниште. Во овој случај треба да се внимава на хигиената во објектите, редовно да се чисти ѓубрето и да се заменува валканата простирка со нова, наведува АХВ.

Share
Прочитај повеќе

50 грла добиток и механизација изгореа во пожар во Старо Коњарево

Четириесет крави, десет телиња, трактор, огревно дрво и друга земјоделска механизација изгореле во три објекти синоќа во селото Старо Коњарево, општина Ново Село.

Share
Прочитај повеќе

Препораки од АХВ за заштита на добитокот и милениците од топлото време

– Температурите над 30 степени за секое животно се голем стрес што може да се манифестира со намалено консумирање храна, зголемена потреба од вода, намалено производство на млеко и слаб прираст. Ако  животните се држат во несоодветни услови може да дојде до појава на топлотен удар, а ако се директно изложени на сонце, до сончаница. Во двата случаја исходот може да биде фатален доколку не се делува на време, предупредува Агенцијата.

Share
Прочитај повеќе

Методологија помага да се процени цената на справување со болестa Јазлеста кожа кај говедата

“Постојат различни пристапи и алатки за да се реагира на болеста”, вели специјалистот на ФАО за здравје на животните Даниел Белтран-Алкрудо, ко-автор на студијата. “Секоја земја може да избере различна комбинација од нив, како што можеме да видиме од случаите презентирани во студијата. Таквите одлуки стануваат поосновани ако се пресметаат трошоците за преземање или пак непреземање на одредени активности “.

Share
Прочитај повеќе