Договорно производство на пченка: Откупувачот „Голд Ланд“ на земјоделците им нуди сигурен откуп, пазарна цена и исплата истиот ден

-Она што ви нудиме како компанија е гарантиран откуп, со договор во кој ќе има загарантирана минимална цена под која нема да се оди. Доколку цената за време на откупот биде повисока, ние ќе ви ја платиме повисоката цена. Исто така предноста која ја нудиме е плаќање истиот ден кога ќе ја донесете пченката. Доколку е пред 13 часот, парите ќе бидат на ваша сметка истиот ден, ако ја предадете пченката после 13 часот, средствата ќе ги имате следниот ден – изјави Абдурахмани.

Share
Прочитај повеќе

Трибина во Битола за започнување на Договорно производство на пченка

Се организира прва трибина на 04.02.2021 во Центар за култура во Битола, мала сала, со почеток во 12 часот.

Share
Прочитај повеќе

Николовска: Сеидбата на сончогледот е во тек, ќе го следиме производството до откуп

-Идејата е да се ангажираат советниците да го следат производството на сончоглед и во соработка со Асоцијацијата да им се помогне на земјоделците да произведат поголем квалитет и принос. На тој начин ќе се достигне приносот од 1.500 килограми од хектар и ќе се исполни условот за субвенциите кои до 20 ха се близу 400 евра од хектар. Исто така на овој начин ќе им се исплати повеќе берзанската цена по која ќе се откупува сончогледот од страна на фабриката „Благој Ѓорев“, рече Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Трибина во Новаци за „Договорно производство на Сончоглед“

Се очекува оваа пролет, значително зголемување на површините под сончоглед, со што првата година од кампањата ќе биде многу успешна и ќе биде поттик и мотив за уште посилна кампања со што уште повеќе ќе се зголеми јавната свест за придобивките од договорното производство. 

Share
Прочитај повеќе

Што значи „Договорно производство“?

Двете страни вклучени во договорното производство можат да имаат корист. И фармерите и купувачите на производството. Преку договорното производство фармерите имаат загарантиран пазар и намалени ризици околу неизвесноста на продажбата преку договорени цени, а во некои случаи и преку поддршката од купувачот во набавка на репроматеријали, како што се семиња, ѓубрива или заштита, како и советодавни услуги.

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Се одржа втората трибина во рамки на кампањата за Договорно производство на сончоглед

-Договорното производство е вистинското решение за стабилен пласман. Тие што ќе се решат да произведуваат треба да знаат дека државата ги поддржува и има заинтересираност од компаниите. Мерките ги носиме заедно со земјоделците и сите засегнати страни, а субвенциите кои ги доделуваме продонесуваат за развој на земјоделството, посочи Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Стартува кампања за договорно производство на сончоглед

Враќањето на сончогледот на македонските ниви е многу важен процес кој ќе придонесе во решавање на проблемот со пласманот на пченицата, обработување на напуштени земјоделски површини како и намалување на трговскиот дефицит преку намален увоз на суров сончоглед за преработка но и увоз на сурово масло кое понатаму преработувачките капацитети во државата ќе можат да го набавуваат од домашно производство. Како влада стоиме до земјоделците и агробизнисмените во сигурноста што значи почитување на договорите и навремена исплата на родот“, рече Ленче Николовска, посебен советник за земјоделство, шумарство и водостопанство на Претседателот на Владата на Република Македонија.

Share
Прочитај повеќе