Државата ќе го разгледува барањето за намалување на акцизата на пивото

Државата ќе го разгледа проблемот со високата акциза на пивото и ќе се обиде да најде решение во интерес на сите. Поради континуираниот пад на пивската индустрија во последната деценија, компаниите бараат акцизата да се намали од четири на три денари за литар алкохолен степен и наместо 32,5 да изнесува 24,4 евра.

Share
Прочитај повеќе

Над 4.380 хектари државно земјоделско земјиште ќе бидат доделени на земјоделците

Над 4.380 хектари државно земјоделско земјиште ќе бидат доделени на земјоделците преку четири активни јавни огласи за давање на државно земјоделско земјиште под закуп.

Share
Прочитај повеќе

Половина држава под земјоделско земјиште

Речиси половина држава е под земјоделско земјиште. Од вкупната површина, 25.713 квадратни километри, 12.644 км2 или 1.264.408 хектари се земјоделска – 7.503 км2 се пасишта, 4.150км2 се ораници и бавчи, 594 км2 се ливади, 232 км2 се лозја, а 159 км2 се овоштарници.

Share
Прочитај повеќе

До 3000 евра помош за преработувачката индустрија

Парите ги исплаќа министерството за економија во рамки на проектот за подобрување на конкурентноста. Јавниот повек е објавен вчера, а ќе може да се аплицира до крајот на август. Распределбата на парите ќе се врши по принципот прв дојден прв услужен.

Share
Прочитај повеќе

Државата да обезбеди пари за да ги покрива загубите на земјоделците

Земјоделците предлагаат нови мерки за националната програма за рурален развој. Една од нив е воведување на интервентен фонд за регулирање на пазарот. Во прво време фондот ќе располага со 6 милиони евра, средства кои ќе бидат употребени доколку дојде до драстичен пад на откупните цени на поедини земјоделски производи. Во тој случај разликата помеѓу откупната и реалната цена ќе ја субвенционира државата.

Share
Прочитај повеќе