Наредната година се укинува евидентниот лист, потпишан е новиот Закон за тутун, производи од тутун и сродни производи

Со донесување на Законот за тутун, тутунски производи и сродни производи ќе се подобри и поедностави постапката за пријавување на производството на тутун, ќе се укине издавањето на евидентниот лист, договорот на производството и откуп на тутун ќе се склучува со откупувачот на тутун кој директно го внесува во електронскиот систем за водење на евиденција на тутун-ИСЕТ

Share
Прочитај повеќе

Цуцулоски: Зголемена е површината под тутун во Битолско

– Оваа година сме повеќе од задоволни од динамиката на издавање на евидентни листови.  Веќе се издадени 2717, а до завршувањето на рокот за пријавување, очекуваме бројката да достигне 2800 евидентни листови -истакна Александар Цуцулоски, раководител на ПЕ Битола,  за Современо Земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Во Прилеп издадени над 2800 евидентни листови

Досега, за седум работни дена во подрачната единица на Министерството за земјоделство во Прилеп се издадени преку 2.800 евидентни листови и интересот е голем, вели Зоран Пачешкоски, раководител на подрачната единица на Министеството во Прилеп.

Share
Прочитај повеќе

На тутунарите им се издаваат евидентни листови за новиот род

Тутунарите се пред подрачните единици на Министерството за земјоделство да извадат евидентни листови како лиценци за новиот род. Интересот е зголемен, велат надлежните од Министерството. Ако треба ќе работат во две смени.

Share
Прочитај повеќе

Од денес пријавување за новото производство на тутун

Тутунарите се подготвуваат за новата реколта. Најдоцна до 31-ви март, пред да склучат договори за откуп, мораат да го пријават новото производство за оваа година.

Share
Прочитај повеќе