Република Северна Македонија успешно ги имплементира препораките од Европската Унија во областа на земјоделството

Делегација од Република Северна Македонија предводена од заменик директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделство и руралниот развој, Авдул Селам Селами, присуствуваа на објаснувачкиот состанок кој се оддржа во Брисел.

Share
Прочитај повеќе

ЕК бара Косово да ја укине мерката за зголемување на царината

“Жалиме што заштитните мерки остануваат на сила за другите земји, вклучително регионалните партнери од ЦЕФТА. Ова е загрижувачки и штетно за регионалната економска соработка. Затоа ЕК итно го повикува Косово да се однесува конструктивно за да ја реши ситуацијата без одлагање, особено со оглед на тоа дека Косово моментално претседава со ЦЕФТА”, се наведува во реакцијата на ЕК.

Share
Прочитај повеќе

Македонија умерено подготвена во земјоделството, оценува ЕК

– ИПАРД 1 е завршена со 17 отсто искористеност од расположливите средства кои се платени во периодот 2007-2013 година. Способноста за апсорбирање на ИПАРД 2 останува предизвик заради нецелосните апликации и долгите процеси на договарање.

Share
Прочитај повеќе

Ек создава Центар за квалитет на храната

Неодамнешните случаи на измама со храна ги вклучуваат маслиновото масло, виното, медот, рибата, млечните производи, месото и живината.

Share
Прочитај повеќе