Привршува жетвата на јачменот, започнува жетва на пченицата

Поради долгиот сушен период, но и отсуството на врнежи во мај, потфрлија приносите на сточното зрно.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активност за месец август – Поледелство

После жетвата на житните култури најважно е да се изведи длабоко орање на ослободените површини. Августовското орање заедно со користењето на органски и минерални ѓубрива претставува многу корисна агротехничка мерка.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство во споредба со 2017-та година

Агенцијата за стокови резерви минатата недела го објави јавниот оглас за набавка на 7.165 тони меркантилна пченица за обнова на потребите на стоковите резерви, што во овој период ќе влијае позитивно на пазарот на пченица во делот на зголемување на откупната цена.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец јули – Поледелство

Овесот потребно е да се следи заради појава на житна пијавица и по потреба да се третира со соодветни регистрирани за таа цел препарати. Кај компирот продолжува борбата против компировата златица. Во овој период започнува бербата на раните сорти компир.

Share
Прочитај повеќе

Жетва на пченицата

Со оглед на важноста на жетвата, како дел од технолошкиот процес на производството, треба да се превземат сите мерки за да се минимизираат загубите за време на процесот на жетва на пченицата.

Share
Прочитај повеќе

Намален увозот на пченица од Србија

Пченицата е стратешки производ во Република Македонија и сеуште голем број на земјоделците произведуваат пченица на мали површина. Според последниот извештај на Држаниот завод за статистика површина засена со пченица се  80.924 ха (односно 34 % од вкупната земјоделска површина)  од која 64.706 ха се индивидуален сектор, а 16.218  се деловни субјекти и 104.853 мали земјоделски стопанства произведуваат пченица.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на ориз

Оризот може да се одгледува и како монокултурата и во плодоред. Со ориз, треба да се разменуваат претходни култури кои можат да растат после оризот, со цел да се подобри плодноста на почвата. Добри претходни култури се луцерка, мешавини од детелина и трева, корени, некои зеленчукови култури и зрнести мешунки.

Share
Прочитај повеќе

Сега се сее семето за рано производство на модри патлиџани

За рано производство на модар патлиџан, семињата се сеат околу 10-ти февруари, во загреан објект за одгледување.

Share
Прочитај повеќе

Откупната цена на пченицата до 10,5 денари за килограм

Жетвата на пченицата заврши на сите засеани 78.000 хектари површина. Просечениот принос е околу  3.500 килограми по хектар, а откупната цена се движи од девет до 10,5 денари по килограм, зависност од квалитетот, соопшти  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). 

Share
Прочитај повеќе

Почнаа жетвените активности во Дебарско

– Иако е сеуште рано да се зборува бидејќи сме на самиот почеток на  жетвата, сепак, очекуваме земјоделците да остварат добри приноси. Од досега ожнеатите 10-на хектари приносите се 2.000 – 3.000 килограми по единица хектар, изјави Арбен Муладаути, овластен раководител на Подрачната единица на Министерството за земјоделство.

Share
Прочитај повеќе