АХВ: Да се вакцинираат живината и гулабите против болеста Њукастел

Болеста не е зооноза, односно од неа човекот не може да заболи, но, е високосмртоносна за живината и предизвикува големи економски штети во живинарството. 

Share
Прочитај повеќе

АХВ со мерки против ширење на вирусот на болеста Њукастел кај живината

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за воведување на заштитни, контролни и дополнителни мерки, со цел контрола и спречување на ширење на вирусот на болеста Њукастел кај живината, која на осми овој месец, од страна на Факултетот за ветеринарна медицина е лабораториски потврдена во одгледувалиште на бројлери во општина Гази Баба.

Share
Прочитај повеќе

Ѓубрење со гној од живина

Гнојот  од живина е многу богат  со хранливи материи неопходни за раст на зеленчук. На пример, гнојот од  кокошки  содржи околу пет пати повеќе азот од гнојот од добитокот. Затоа, таквиот гној  може да се користи  околу десет дена пред сеидбата, односно садењето зеленчук со тоа што не треба да се става повеќе од  2,5-3 килограми на метар квадратен.

Share
Прочитај повеќе

Ајдучка трева во исхраната на живината

Во традиционалното одгледување на подмладок од живина, ајдучката трева заедно со копривата се најчесто користени растенија. На живината му се даваат исецкани млади и нежни ливчиња, кои се собираат од крајот на февруари до јуни, и потоа повторно во септември и октомври.

Share
Прочитај повеќе

Природна пластика од пердуви од живина

Во пердувите од живина има 90% кератин, па благодарение на овој протеин добиената пластика ќе биде многу силна во споредба со традиционалната пластика.
Тим од научници во овој момент работат на истражување како од пердувите може да се направи амбалажа.

Share
Прочитај повеќе

Повеќе говеда, а помалку живина лани во Македонија

Зголемување за 22,5 проценти има кај бројот на говеда кај деловните субјекти, а намален е бројот на говеда кај индивидуалните земјоделски стопанства, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

Воведување нови стандарди во живинарските фарми и можност за користење на средства од ИПАРД

Живинарите може да аплицираат за ко-финансирање на инвестициите за оваа намена од ИПАРД програма, за што се очекува да бидат објавени уште два нови огласи. Покрај средства од ИПАРД, одгледувачите на живина можат да ја користат и поддршката од националните програми за да го осовременат производството.

Share
Прочитај повеќе