Заврши откупот на тутунот, со просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018. Според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, откупени се над 25,2 милиони киограми тутун по просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Откупната цена на пченицата до 10,5 денари за килограм

Жетвата на пченицата заврши на сите засеани 78.000 хектари површина. Просечениот принос е околу  3.500 килограми по хектар, а откупната цена се движи од девет до 10,5 денари по килограм, зависност од квалитетот, соопшти  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). 

Share
Прочитај повеќе

Заврши откупот на тутун со просечна цена од 217, 60 денари

Во рамки на предвидениот законски рок, заврши откупот на тутун од реколтата за 2017-та година. Откупени се вкупно 23.559.122 килограми тутун, со просечна откупна цена од 217,60 денари за килограм, информираат од Владата и додаваат дека откупениот тутун е во целост исплатен.

Share
Прочитај повеќе