Во 2023 година ќе се формира Осигурител пул, а веќе од 2024 треба да почне да функционира задолжителното земјоделско осигурување

Законот за задолжително земјоделско осигурување предвидува земјоделците задолжително да платат најмалку 20 отсто од премијата за осигурување, а 20 проценти ќе им плати државата, додека за останатите 60 проценти останува волјата на земјоделците. Но, она што особено ќе биде важно е висината на премиите кои се очекува да бидат пониски од сегашните.

Share
Прочитај повеќе

Дебата со земјоделците од Тетово за Законот за задолжително земјоделско осигурување

Александар Мусалевски од МЗШВ нагласи дека земјоделците не треба да бидат загрижени бидејќи овој Закон е во полза на земјоделците. Со него, сите штети што досега со стариот систем се исплаќале за 2-3 години, со новиот закон ќе се исплаќаат во тековната година кога настанала штетата, објасни Мусалевски. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Од 1 јануари 2020 досега регистрирани поголем број производители на вино отколку во претходните 30 години

Владата ја усвои Програмата за мали винарии – грантови од 10.000 евра за сите што сакат да инвестираат во опрема, капацитети. Овие грантови опфаќаат и ангажирање енолози, нагласува Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Министерството за земјоделство подготвува нов закон за пасишта – Актуелниот Закон не е сменет 24 години

Станува збор за 500.000 хектари површина во државата. Не може да не ги користиме тие површини. Засега се искористени неколку проценти од 100 отсто од пасиштата.

Share
Прочитај повеќе

Собранието ги усвои измените на Законот за тутун, рокот за откуп на оваа реколта се пролонгира до 31 март

Со ваквата измена, се излезе во пресрет на барањата на тутунопроизводителите и се овозможи дополнителен период за откуп на вишокот на тутун.

Share
Прочитај повеќе

Уредби со законска сила за примена на закон за производи за заштита на растенијата, биостимулатори, ѓубрива и подобрувачи на својства на почва за време на вонредна состојба

МЗШВ е во финална фаза на интеграција за издавање на електронски дозволи за што економските оператори потребно е да обезбедат дигитални потписи и печати за доставување на овие барање на било каков електронски носач или преку  https://uslugi.gov.mk/ за што е потребно да регистрираат профил на овој електронски портал.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Законот за изменување и дополнување на законот за вино, ги олесни условите за малите винарии

Денеска министерот Трајан Димковски имаше работна средба со здружението „Тиквешки семејни винарии“, кое брои 28 члена т.е мали винарии.

Share
Прочитај повеќе

Пратениците ќе дебатираат за Законот за тутун

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе расправа за Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за тутун, производи од тутун и сродни производи по скратена постапка.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ со своите политики носи прогрес во сточарството

-Веќе ги гледаме резултатите на терен. Во декември минатата година, го означивме стартот на набавката при што во с. Логоварди беа набавени 159 јуници, а денеска сме сведоци на уште една набавка на 96 јуници во с. Соколарци во вредност од над 10 милиони денари, истакна министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Од денес стапува на сила законот за производство на ракија

Од денес, први јануари кој ќе произведува над 200 литри ракија, но не повеќе од 2.000 ќе мора да се регистрира. Агенцијата за храна, пак, ќе има обврска истата да ја провери дали е безбедна за употреба. Од денес стапува во сила новиот закон за акциза со кој, според надлежните, ќе се стави ред во производството на ракија во домашни услови.

Share
Прочитај повеќе