Хоџа во Неготино и Кавадарци на закројување на лозјето: Оваа година, нека донесе богат род и успешна сезона!

Нашето грозје е со висок квалитет, затоа и нашите вина се надалеку познати по богатсвото на вкусови, ароми и добар карактер. Извозот на вино последните години бележи постојан раст. Во  2019 и  2020 година % на учество на виното во целокупниот извоз е 7,4%.

Share
Прочитај повеќе

Kултот на свети Трифун

Традиционално, на 14 февруари се врши обредното закројување на лозјето, а некои овој ден го сметаат за последен од зимските и за прв од пролетните  празници.

Share
Прочитај повеќе

Спасовски, Царовска и Димковски во тиквешкиот регион на закројување на лозите

Спасовски и Димковски ќе присуствуваат на традиционалното закројување на лозовите насади на локацијата „Лепово”. Премиерот и владина делегација ќе присуствуваат и на приемот, кој по повод празникот на лозарите и виното го организира градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев, како и на симболичното закројување на винови насади кое по овој повод ќе се одржи на градскиот плоштад во Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Симболично беа закроени винови лози во Бегниште во организација на Здруженија на лозари и енолози

Симболично закројување на винови лози беше реализирано вчера на лозјето на фамилијата Спанџови во атарот на кавадаречкото село Бегниште, во организација на Здруженијата на винари и за поддршка на производите од грозје и туризмот „Винотек” и „Напредни лозари”.

Share
Прочитај повеќе

Поголема финансиска поддршка во лозарството

Новина во Програмата за 2018-та година е дополнителната финансиска поддршка од 12.000 по хектар за реконструиран лозов насад заради промена на сортна структура. Во Програмата за рурален развој се предвидени мерки за кофинасирање на трошоците за нови насади, каматни стапки, како и зголемена финансиска поддршка за саемските манифестации кои што се важни за промоција на македонските вина“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Почна закројувањето на виновата лоза

Се кројат лозјата во Тиквешко. Голем дел од лозарите мораат да брзаат и не можат да го чекаат „Свети Трифун“ кога симболично почнува закројувањето. Причината е што имаат поголеми плантажи и поволните временски услови.

Share
Прочитај повеќе