Како да одгледувате шафран

Шафранот (Crocus sativus) е медитеранско растение. Сака жешки и сушни лета, но преживува и ладни зими. Толерира мраз и краткотраен снежен покривач. Шафранот добро реагира на обилни пролетни дождови и сушни лета. Наводнувањето непосредно пред цветањето го зголемува приносот на цветовите. Врнежите и ладното време, за време на цветањето доведуваат до болести и го намалуваат приносот.

Share
Прочитај повеќе

Одгледувајте шафран – најскапиот зачин во светот

-Земјоделците кои одгледуваат шафран имале околу 17 милиони долари од неговата продажба.
Деликатниот зачин со векови се користи во разни кујни и во производство на парфеми. Шафранот е наречен и „црвено злато“. Македонија е многу погодна за одгледување на шафранот.

Share
Прочитај повеќе

Ванилата стана поскапа од среброто

-Главната причина за високата цена е циклонот кој минатиот март го погоди Мадагаскар и уништи многу плантажи. А и покрај надежите дека растот на цената ќе запре, тој и понатаму се држи на високо ниво затоа што побарувачката е доста голема, вели Јулијан Гејл, аналитичар на пазарот на суровини во компанијата ИЕГ Ву.

Share
Прочитај повеќе

Магдонос -задолжителна билка во Вашата градина

Магдоносот  не е само омилениот зачин за супи и јадења, туку е и многу благотворна билка која уште одамна се користи во народната медицина за ублажување на бројни тешкотии.

Share
Прочитај повеќе