Косово пред одлука – дали целосно да ги повлече зголемените царини

Македонските власти очекуваат позитивен исход од денешната владина седница на Косово и целосно повлекување на одлуката. Во петокот, минисерот за економија Крешник Бектеши имаше средба со косовскиот колега Бајрам Хасани на која конкретен договор околу одлуката не беше постигнат.

Share
Прочитај повеќе

Високите откупни цени и субвенциите ги зголемија површините со тутун во Струмичко

– Тоа е поради добрата цена и самите субвенции што се зголемени – 80 денари за прва, 70 за втора и 60 за трета и како што е најавено од денес треба да се исплаќаат субвенциите. Тоа им дава поттик на самите производители да го зголемат производството на тутун, вели Марјан Трајков, претседател на Здружението на тутунопроизводотели „Басмак“ од општина Василево.

Share
Прочитај повеќе