Сточарите најавуваат зголемување на цената на домашното сирење

Сточарите кои произведуваат домашно сирење без додатоци во своите млекарници на бачилата најавуваат дека цената ќе ја зголемат за околу 30 прoценти. Група сточари од Брегалничкиот регион велат дека корекцијата на цената во нагорна линија ќе ја направат деновиве или до 1 септември.

Share
Прочитај повеќе

Зголемување на финансиската поддршка за мерката „Зелена нафта“

Со цел да се анулираат зголемените трошоци за нафта, го зголемивме износот за кофинансирање по хектар за субвенции за зелена нафта. На пример, трошоците за нафта лани за пченица биле субвенционирани со 1.250 денари по хектар, а оваа година поради зголемената цена на нафтата и ревидирање на методологијата за пресметка на висината на трошоците,  ќе добијат 1.413 денари по хектар.

Share
Прочитај повеќе

Светските цени на храната се зголемуваат десет месеци по ред

Десетти месец по ред цените на храната на глобалните пазари продолжуваат да се зголемуваат и најголем раст има кај млечните производи, месото и растителните масла, соопшти денеска Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО).

Share
Прочитај повеќе

Од Битола започнува едукативната кампања за зголемување на земјоделското осигурување „Не гледај во небото, осигури се!

На трибините, покрај земјоделци, стопанственици, претставници на осигурителните компании, учество ќе земе МЗШВ, АПРЗ, АФПЗРР и Посебниот советник за земјоделство, шумарство и водостопанство во КПВРСМ, Ленче Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците се повеќе произведуваат органски производи, со сигурен пласман

– Пазарите европски бараат органски производи и се она што можеме да го произведеме се заинтересирани да го откупат-изјави ГАБРИЕЛА МИЦЕВСКА, СВИС КОНТАКТ, ПРОГРАМА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПАЗАРНАТА ВРАБОТЛИВОСТ.

Share
Прочитај повеќе

Зголемен прометот во трговијата со храна

Прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун во јануари годинава бележи зголемување од 9,7 проценти номинално, а реално 6,4 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

Тутунарите ќе добиваат повисоки субвенции, ќе се укине евидентниот лист

Се воведува субвенционирање во три нивоа и тоа: – субвенцијата за прва класа тутун ќе изнесува 80 денари по килограм, што е прво ниво; – за втора класа, 70 денари, што е второ ниво; – третото ниво на субвенционирање изнесува 60 денари по килограм и важи за трета и четврта класа.

Share
Прочитај повеќе