Започна распределбата на картичките за новите корисници на зелена нафта по програма 2020 година

-Земјоделците кои имаат картички од лани, ќе можат да точат „еуро дизел гориво“  веќе од понеделник по 10 часот. Исто така и земјоделците кои прв пат годинава стекнаа  право за добивање на картичка за  зелена нафта, веќе од понеделник ќе може да одат во Подрачните единици на МЗШВ и да  ги подигнат зелените картички. Во овој период земјоделците имаат најмногу трошоци за гориво затоа што сме во екот на берба, на жетва, изјави директорот Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Од почетокот на јули ќе почне исплаќањето на средствата за „зелената нафта“

Од почетокот на јули ќе почне исплаќањето на средствата за „зелената нафта“, најави денеска министерот за земјоделство, Трајан Димковски на работната средба со претставниците на здружението „Бело злато“ и со земјоделци од кочанскиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Нафтата што се користи за земјоделска механизација ќе биде 100% покриена од државата

Мораме да одиме напред. Во големото друштво на Европската Унија мора да си го најдеме нашето место. А земјоделството е една од гранките што носи такви предности. Она што ќе не направи достојни за тоа друштво и она што ќе ни даде вредност, ќе не направи различни.

Share
Прочитај повеќе

Сите земјоделци кои ги загубиле или оштетиле картичките за зелена нафта до 12 јуни да ги пријават во подрачните единици на МЗШВ

Оние земјоделци кои правно – законски се стекнаа со право на користење на мерката „зелена нафта“ и на кои картичките им се во ред, истите ќе им бидат надополнети со нови средства.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: 5.000 земјоделци ќе треба да подигнат картички за „зелена нафта“, на останатите ќе им се надополнат ланските картички

Зголемувањето на поддршката за „зелена нафта“ од досегашните 30 отсто на 50 проценти не е поради изборите, туку поради коронакризата. На земјоделците овие средства им се најпотребни сега, во овој период, за да бидат што поконкурентни, зашто и цената на нафтата изминатите два месеца забележа пад, рече денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

До крај на април да се искористат ланските картички за зелена нафта

Апелираме до сите земјоделци, доколку имаат уште средства за точење на  гориво за земјоделската механизација, истите да ги искористат, затоа што по 30- ти април, картичките ќе бидат блокирани.

Share
Прочитај повеќе

Зелената нафта оваа година ќе биде со 50% субвенција

Димковски најави дека во текот на следниот месец би започнал овој процес.

Share
Прочитај повеќе

Раководителот на МЗШВ ПЕ Прилеп, Зоран Пачешкоски, на терен делеше картички за „зелена нафта“

-Ги затекнавме земјоделците секој со својата работа но пријатно беа изненадени од нашето присуство и можноста да добијат картички со 30% поефтина нафта. За нив ова мерка на Владата има голема важност бидејќи најголемиот трошок во производството е токму нафтата – изјави Зоран Пачешкоски – раководител на ПЕ во Прилеп.

Share
Прочитај повеќе

Уште 700 земјоделци од Неготинско треба да подигнат картички за „зелена нафта”

– Вкупниот број на картички беше 3.182, согласно бројот на оние кои поднеле барање за субвенции во 2018 година. Апелираме до сите што можеби не се доволно информирани, дека им следува „зелена нафта”, ако се корисници на субвенции, велат за МИА од Подрачната единица.

Share
Прочитај повеќе

Костадинов: Очигледно е задоволството кај земјоделците од „зелената нафта“

Очигледно е и задоволството кај земјоделците од оваа мерка која што за мене, а и за нив од разговорите, обезбедува три клучни работи, а тоа е намалување на трошоците за производство, секако обезбедување на многу поконкурентни земјоделски производи и трето и најважно преку оваа мерка враќаме пари директно назад кај земјоделците односно ги подобруваме семејните буџети на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе