Данска ја отвори најголемата Европска градина

Данците реконструираа стара сала од 7.000 квадратни метри, каде на 14 ката ќе одгледуваат зелена салата, зачински билки и кељ. Планот е да има 15 берби годишно и да се произведуваат 1.000 тони зеленчук само за една година во оваа сала.

Share
Прочитај повеќе

Како ЛЕД-светлината влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Вертикалните градини и областите за одгледување затворен зеленчук стануваат сè попопуларни низ целиот свет. Со цел да се создадат оптимални услови за раст и развој на растенијата, наместо сончева светлина, се користат LED светилки. Сепак, се поставува прашањето дали овој вид вештачко осветлување влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Share
Прочитај повеќе

Граѓаните јадат безбедно овошје и зеленчук

Паушални и невистинити се тврдењата објавени на интернет порталот skopjeinfo.mk, со кои во текстот со наслов “Домати и краставици во јануари – од пазар се враќаме со ќеси полни отрови”, тенденциозно и без аргументи, на граѓаните им се пласираат невистини бека јадат небезбедно овошје и зеленчук.

Share
Прочитај повеќе

Извозот на свеж зеленчук и овошје во март годинава бележи пораст

Според податоците од Царинската управа, и покрај исклучително тешките услови, извозот на свеж зеленчук во март 2020 година е поголем за околу 3.000 тони во однос на 2019 година, додека кај вредноста се бележи благо намалување. Во март 2020 година изнесувал 290 милиони денари или околу 4,7 милиони евра.

Share
Прочитај повеќе

Ѓубрење со гној од живина

Гнојот  од живина е многу богат  со хранливи материи неопходни за раст на зеленчук. На пример, гнојот од  кокошки  содржи околу пет пати повеќе азот од гнојот од добитокот. Затоа, таквиот гној  може да се користи  околу десет дена пред сеидбата, односно садењето зеленчук со тоа што не треба да се става повеќе од  2,5-3 килограми на метар квадратен.

Share
Прочитај повеќе

Одржување на зеленчук во земја

Со цел некои зеленчуци да бидат зачувани  за употреба во зима, тие можат да бидат поставени во трапови.

Share
Прочитај повеќе

Совети за складирање на овошје и зеленчук

Многумина кога купуваат овошје и зеленчук, ги ставаат сите во фрижидерот, за подоцна да се чудат зошто поголемиот дел за неколку дена почнале да омекнуваат, гнијат или се збрчкуваат. Најчесто, причината за тоа е нивното складирање – овошјето и зеленчукот не се „трпат“ заедно во иста преграда од фрижидерот, па затоа треба да се избегнува нивното комбинирање. Причината за ова е што многу овошја создаваат етиленски гас кој го забрзува зреењето на зеленчукот и неговото расипување.

Share
Прочитај повеќе

Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Македонската зелка ги преплави чешките маркети, поради сушата во опкружувањето. Овој вид на зеленчук расте без наводнување и токму поради сувиот период го нема како домашен производ на чешкиот пазар, а како алтернатива се увезува македонска зелка преку дисконтни цени од Германија.

Share
Прочитај повеќе

Стручен совет: Заштита од полжави

Полжавите можат да направат значителни штети на растителните посеви,особено во подрачја со голема влажност, покрај реки и потоци, покрај шумски појаси,во пластеници и стакленици. Штетите главно ги прават полжавите без заштитни куќички или познати како голи полжави. Тие се хранат со грицкање на сочните лисја од младите растенија ворасадот од зеленчук или подоцна со лисја од салата, зелка, спанак и т. н. Ги напаѓаат сите градинарски растенија , освен кромидот и лукот. Покрај директните штети со грицкање на лисјата, полжавите на нив оставаат траги од лигава-слузава материја која ја лачат во текот на развојот.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец Февруари за овоштарство и зеленчук

Во февруари треба да продолжат мерките за заштита започнати во јануари.
Резидбата, која започнува кај јаболката и крушите, како овошки најотпорни на студ, сега продолжува кај црешите, вишните, праските и кајсиите. Бидејќи раните кои настануваат при резидбата зараснуваат потешко во студеното време, тоа предизвикува опасност од измрзнување. Местата каде се извршила резидба треба да се премачкаат со мрсни бои за заштита од заразување со болести и штетници. Резидбата треба да заврши до фаза бабрење на пупките.

Share
Прочитај повеќе