Производство на зеленчук во домашни услови: За почеток се потребни 1000 евра кои се враќаат за 2 месеци

Одгледувањето зеленчук во вода или градина во сопствената кујна, станува тренд кој од светските метрополи почнува да се пренесува и во Србија.

Share
Прочитај повеќе

Околу 180.000 евра штета од косовската одлука за зголемените царини

На околу 180.000 евра или 2.000 тони нереализиран извоз, се проценува штетата од косовската одлука со која царините за овошјето и зеленчукот беа зголемени за 30 отсто, рече денеска шефот на кабинетот во Министерството за земјоделство Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

BIMFOOD d.o.o. со капацитет за преработка и замрзнување на роба од 8000 тона годишно

Денеска BIMFOOD doo.  откупува и преработува преку 4000 тони роба, врши услуги на преработка и замрзнување за домашни партнери од преку 1000 тони роба.
Меѓутоа со новата инвестиција, вкупниот капацитет за преработка и замрзнување на роба е 8000 тона на готов производ на годишно ниво.
Главни производи:
Печурки – свежи, суви, замрзнати и саламурени: врѓањ, јајчарка, лисичарка, руиница, ливадарка, смрчак, црна труба

Овошје – боровинки, капинки, малини, шипка, јагода, црна слива, вишна, костен

Зеленчук – пиперки, кромид, домат, црн домат, тиквиња

Share
Прочитај повеќе

Ќе се зголеми извозот на свежо овошје и зеленчук со доаѓањето на „Гринјард“ во Македонија

– Комуницираме две години со „Гринјард“. Однесовме неколку наши компании кај нив за да се запознаат со условите на доставување на овошјето и зеленчукот, од аспект на квалитет, пакување, време на достава,… Најавената посета ќе биде во тој правец – евентуално конкретизирање на соработката што е веќе почната со овие неколку наши фирми, рече Марковска.

Share
Прочитај повеќе

Календар за февруари за овоштарство и зеленчук

Во февруари треба да продолжат мерките за заштита започнати во јануари.
Резидбата, која започнува кај јаболката и крушите, како овошки најотпорни на студ, сега продолжува кај црешите, вишните, праските и кајсиите.

Share
Прочитај повеќе