Кредити за преработка на земјоделски производи преку Развојна банка

Максималниот износ по поединечен проект изнесува до 30.750.000 денари (500.000 евра).

Share
Прочитај повеќе

Земјоделски задруги денеска ќе добијат договори за ЕУ грантови

Девет веќе постоечки и осум новоформирани земјоделски задруги од различни региони на земјава денеска ќе ги добијат договорите за финансиска поддршка од ЕУ.

Share
Прочитај повеќе

Работилница за напредок на проектот „Воведување и спроведување на мерките за заедничко уредување на пазарите“

-Главните очекувања од овој проект е да се му се помогне на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство како креатор на политиките, да го заштити пазарот на земјоделски производи од нарушувања предизвикани од флуктуации на цените и нелојалната конкурентност со која секојдневно се соочуваат земјоделските производители“ – истакна министерот Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Заокружување на проектот за мрежа на сметководствени податоци од земјоделски стопанства

Завршен настан за проектот „Финализирање на мрежата на сметководствени податоци од земјоделски стопанства“ (ФАДН) ќе се одржи денеска во Скопје. На настанот е најавено обраќање на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

11 земјоделски задруги добија финансиска поддршка од над 9 милиони денари преку Програмата за рурален развој

Шефот на кабинетот на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Никица Бачовски, истака дека задругите се важни затоа што отвораат пристојни работни места во секторот земјоделството а исто така земјоделците преку здружување стануваат поконкурентни на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за економско здружување на земјоделски стопанства за заедничко вршење на земјоделска дејност

Средствата од оваа Програма се неповратни а ќе можат да се користат за основање и функционирање на земјоделски задруги, за покривање на основните трошоци – административни и технички капацитети, за ангажирање на стручни лица, за просечната плата на управителот исплатена во дејноста во претходната година како и за ангажирање на еден вработен од областа на земјоделските науки и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе

Се одржа првиот конститутивен состанок на Советот за земјоделство и рурален развој

Во овој совет членуваат претставници од високообразовните и научните институции, земјоделски здруженија, стопански комори, локални самоуправи и сите други чинители во секторот земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство

-Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство. Ова е доказ дека носиме добри политики, кои даваат одлични резултати, истакна министерот Љупчо Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Засилени инспекциски контроли на инспекторатите за земјоделство и за шумарство и ловство поради палењето на стрништа и шумски пожари

Државниот инспекторат за земјоделство ги задолжи сите инспектори за земјоделство да вршат постојан инспекциски надзор, да се интезивираат инспекциските контроли, во поглед на користењето на земјоделското земјиште, особено онаму каде има засеано житни култури, со цел да се откријат лицата кои палат оган во близината на посевите, ги палат стрништата, или пак ги палат остатоците од разни земјоделски култури, со што потоа се предизвикува и шумски пожар.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Извозот на македонските земјоделско-прехранбени производи во Русија значително расте

-Во првите месеци од оваа година, според податоците од Државниот завод за статистика е регистрирано зголемување на целокупниот извоз за 41%, а кај земјоделско- прехранбени производи, само во јануари има зголемување за 90% споредено со истиот период минатата година. Зголемениот извоз од Република Северна Македонија кон Русија во делот на  земјоделско- прехранбените производи се должи пред се на извозот на јаболкa, во количина од 3.145 тони, а во вредност од 1,2 милиони евра”, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе