Николовски: Ги золемуваме површините под житни култури – Склучуваме рекордни 258 нови договори за закуп на земјоделско земјиште

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски од Свети Николе започна со доделување на договорите за закуп на државно земјоделско земјиште над 3 хектари за обработка на житни култури.

Share
Прочитај повеќе

Село Дабјани – втора успешна консолидација на земјоделско земјиште во државата

Преку консолидацијата, се направи голем прогрес, така што од 602 стари парцели, со просечна површина по кп од 1,23 ха се намалија на 127 нови парцели, со просечна површина по кп од 5,84 ха, што е за скоро 5 пати помалку, а вкупната консолидирана површина изнесува 741,52  хектари.

Share
Прочитај повеќе

Поплавени земјоделски површини и подруми на куќи во Кочанско, првичните проценки на земјоделците се дека е предизвикана штета од десетина милиони денари

Обилните врнежи од дожд и топењето на дел од снегот на планините Плачковица и Осогово придонесоа за зголемување на водостојот во речните корита во кочанскиот регион и излевање на водата во земјоделските површини и во подрумски простории на куќите.

Share
Прочитај повеќе

Листа на Региони опфатени во јавниот оглас бр. 2/21 за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари по пат на електронско јавно наддавање

Во Јавниот оглас бр 2/21 за за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари по пат на електронско јавно наддавање објавен на ден 23,07,2021 година на веб страната на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, опфатено е земјоделско земјиште во сопственост на државата со вкупна површина од 2122ха 05ар 26м2  во следните региони во Република Северна Македонија:

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Заев: Секоја педа обработливо земјиште ја ставаме во функција на ресурс за економски развој, а земјоделецот добива повеќе, ништо не губи

Претседателот на Владата Зоран Заев, на седницата за пратенички прашања во Собранието на Република Северна Македонија посочи на придобивките за економијата и за земјоделците од Законот за земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Секој што ќе купи државна нива или пасиште по ниска цена ќе мора да се занимава со земјоделство или сточарство

Продажбата на државното земјоделско земјиште ќе почне во втората половина на 2021 година, за што ќе биде потребно претходно да се донесат неопходните законски измени, а најмалата површина која ќе може да се купи ќе биде 10 хектари, најави премиерот Зоран Заев на Алсат М.

Share
Прочитај повеќе

Рокот за плаќање на годишната закупнина за државно земјоделско земјиште за 2019 година е продолжен до 18 декември 2020 година

Одлуката за продолжување на рокот за плаќање на закупнина и за нераскинување на договорите поради неплатена закупнина се донесе заради надминување на економските потешкотии на закупците, поради вонредната состојба предизвикана од вирусот КОВИД 19. 

Share
Прочитај повеќе

Консолидацијата на земјиште го поттикнува развојот на малите земјоделски стопанства и нивниот придонес во сигурноста на храната

Парцелите сега имаат правилна форма и овозможуваат подобри земјоделски практики. Планот, исто така, вклучува и обнова на заедницата како што се инвестиции во пристапни патишта до нивите и во системи за одводнување и наводнување, финансирани од Европската унија. Љупчо и неговата сопруга Кети, која има еднаков удел во семејното земјоделско стопанство и бизнис, очекуваат да видат придобивки од консолидацијата на земјиштето во годините што следат.

Share
Прочитај повеќе

Фотогалерија: Успешно реализиран првиот пилот проект за консолидација на земјоделско земјиште во битолско Егри

Проектот за консолидација во битолското село Егри, во кој учествуваат 214 сопственици на земјиште, е првиот комплексен консолидационен проект во државата, но и во поширокиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците од Егри го усвоија планот за консолидација на земјоделско земјиште, за прв пат 336 хектари земјоделско земјиште се окрупнуваат

Конкретно, во Егри, со консолидацијата, бројот на уситнети парцели се намали за околу три и половина пати. Поточно, почетните 874 парцели се намалува на 260 окрупнети парцели, а просечната големина на парцелите од 0,38 ха пред консолидацијата, се зголеми на околу 1,3 ха по консолидацијата. Или претходно просечниот број на парцели по сопственик бил повеќе од четири парцели. Сега со консолидацијата просекот е околу една до две парцели на сопственик.

Share
Прочитај повеќе