Осигурителни компании исплатија 1,9 милиони евра за штети од град и мраз

Градот и мразот се најизразени ризици во земјоделското осигурување.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците со недоверба гледаат во осигурувањето на посевите иако често трпат штети од временски непогоди

Климатските промени се сериозна закана за земјоделското производство, а невреме проследено со град, мраз или поплави се повторува секоја година. Земјоделците трпат огромни штети, кои најчесто се надоместуваат од државниот буџет, но сѐ уште мал е бројот на оне кои ги осигуруваат своите посеви.

Share
Прочитај повеќе

Работилница на тема „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул”

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа денеска ќе учествува на почетокот на работилницата „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул“.

Share
Прочитај повеќе

Соопштение за сите земјоделци кои сакаат да користат 60% субвенции за земјоделско осигурување

Во тек е поднесување технички барања за добивање на Потврди за евидентирани производни капацитети за да се креира барање за исплата на помош за премии за осигурување.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа оствари средба со претставници на турската агенција за земјоделско осигурување ТАРСИМ

На средбата беше презентиран начинот на функционирање TARSIM и беше договорена соработка за техничка помош со која ќе се воспостави земјоделски осигурителен систем во Република Северна  Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Кулевска: Со СН Осигурителен Брокер добивате пријатели и партнери во работата

-За поздравување е таа финансиска поддршка од МЗШВ од 60% од вредноста на полисата, која многу им значи на сите земјоделци. За остатокот, односно 40% од износот на осигуреникот, од вкупната премија, нудиме големо олеснување, со тоа што овозможуваме плаќање на 12 рати без камата, истакна Кулевска.

Share
Прочитај повеќе

Антонио Ангеловиќ: Земјоделското производство мора да биде осигурано

ВИДЕО БРОЈ 2 – Антонио Ангеловиќ, земјоделец

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците зборуваат за важноста на осигурувањето кај земјоделското производство

Климатските промени се еден од најголемите предизвици со кој се соочува човештвото. Се смета дека активностите на луѓето влијаат врз климата, која е една од компонентите на средината. Климата за возврат влијае врз земјоделството, како една од основните стопански гранки на секоја земја.

Share
Прочитај повеќе

Кампања за зголемување на земјоделското осигурување: Не гледај во небото, осигури се!

-Земјоделците воглавно чекаат само на директната помош од државата за надоместување на штетите што ги претрпеле од поплавите и други временски неприлики, а тоа во бројки изнесува околу 5 милиони евра трошок, за сите оштетени, што е прилично голем износ, кој може да се пренасочи за други потреби во земјоделството.
Најдобро е земјоделците да ги осигураат своите површини, односно посевите со кои тие се засеани, со што многу полесно ќе ја надоместат штетата и побрзо ќе можат да го обноват производството, истакна Петровиќ.
 

Share
Прочитај повеќе