Во 2023 година ќе се формира Осигурител пул, а веќе од 2024 треба да почне да функционира задолжителното земјоделско осигурување

Законот за задолжително земјоделско осигурување предвидува земјоделците задолжително да платат најмалку 20 отсто од премијата за осигурување, а 20 проценти ќе им плати државата, додека за останатите 60 проценти останува волјата на земјоделците. Но, она што особено ќе биде важно е висината на премиите кои се очекува да бидат пониски од сегашните.

Share
Прочитај повеќе

Дебата со земјоделците од Тетово за Законот за задолжително земјоделско осигурување

Александар Мусалевски од МЗШВ нагласи дека земјоделците не треба да бидат загрижени бидејќи овој Закон е во полза на земјоделците. Со него, сите штети што досега со стариот систем се исплаќале за 2-3 години, со новиот закон ќе се исплаќаат во тековната година кога настанала штетата, објасни Мусалевски. 

Share
Прочитај повеќе

Закон за задолжително осигурување: Нема компромис со климатските промени – твоја одговорност е да го заштитиш сопственото производство и добиток

Земјоделските стопанства регистрирани во единствениот регистар на земјоделски стопанства (ЕРЗС)  согласно со Законот за земјоделство и рурален развој пред поднесување на барање за финансиска поддршка согласно годишната програма за финансиска поддршка во земјоделството за тековната година се должни посевите и плодовите од насадите, грлата добиток и пчелните семејства за кои бараат финансиска поддршка да ги осигураат во Пулот од штети предизвикани од временски непогоди и други настани.

Share
Прочитај повеќе

Николовски за ТВ Стар: Годинава минимум 30 милиони евра за првиот повик од ИПАРД 3 за нови инвестиции во земјоделството

-Земјоделството треба да се остави надвор од политиката особено од партиските влијанија заради било чии интереси. Оваа година ќе биде година на контроли, година во којашто ќе има зајакнати контроли секаде, и во ветеринарните друштва, заради тоа што детектиравме пропусти, субвенциите мора да завршуваат кај вистинските земјоделци, рече министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски на средба со претставници од Светска Банка, започнување на постапката на проектот за модернизација на земјоделството

Исто така Николовски потенцира дека дополнително со овој проект се зајакнуваат капацитетите на МЗШВ за управување со земјоделско земјиште во државна сопственост, се зајакнуваат имплементирачките капацитети на Платежната агенција, и се воведува систем за безбедно отстранување на нуспроизводи од животинско потекло.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: За прв пат имаме европска програма за финансиска поддршка во земјоделството, се кратат административни процедури, се воведува авансна исплата на субвенции

Министерот Николовски, изјави дека новата Програма е производ на  опсежни анализи на искористеноста на средствата, земајќи го предвид  развојниот ефект на субвенциите и отстранувањето на можноста за нивна злоупотреба.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со Меморандумот за земјоделството со Бугарија ќе освојуваме странски фондови

„Од рамките на оваа работна група, произлегоа два од трите меморандуми што беа потпишани. Едниот од нив беше за малите и средни претпријатија, а вториот за земјоделие. Сметаме дека сме подготвени за конкретна реализација и токму затоа ова е првата група која ќе почне со работа во вторник во Скопје“ кажа Николовски.

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Синпекс – Добитник на признание за најуспешни во земјоделството за 2021

Нивното мото е Грижа за квалитетот, а желбата за осовременување и унапредување на македонскиот земјоделец им донесе застапништво на десетици светски брендови за производство на трактори и механизација кои ги задоволуваат светските стандарди.

Share
Прочитај повеќе

Ви ги претставуваме најуспешните земјоделци за 2021

На најдобрите земјоделци им беа доделени признанија за успешност во производството и професионалност во работата.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Пописот ни е битен за да видиме на колку луѓе земјоделството им е основна дејност

„Ние имаме Фарм-регистар кој е битен за податоците што се земаат за плаќање на субвенции. По сознанијата што ги имам, последната бројка се движи над 80.000 земјоделци“, изјави министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа за емисијата „24 анализа“.

Share
Прочитај повеќе