Македонско свинско месо на светските пазари од 2021 година

На државно ниво во 2017 година за добивање субвенции за заклан товеник во кланица беа пријавени 171 073 товеници, а во 2019 год пријавени се 202 954 товеници.
Видлив раст од 32 000 заклани товеници во кланица.

Share
Прочитај повеќе

Драстично намалена бруцелозата кај крупниот добиток

Според проценките на надлежните, по 2021 година може да се очекува сериозно намалување на бруцелозата кај овците и козите.

Share
Прочитај повеќе

Од хаос и задолжена Агенција за храна и ветеринарство до успешнa приказна, зад која стои директорот Зоран Атанасов

Воспоставувањето и спроведувањето на организирана внатрешна едукација и пренос на знаење помеѓу вработените, алатка која овозможува да ја зајакнеме меморијата на институцијата а со тоа успешно да се справуваме со секојдневните предизвици.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов оствари средба со менаџерскиот тим на МИК Свети Николе

Со поддршка и посветеност на тимовите на Агенцијата за храна и ветеринарство и компанијата МИК Свети Николе, оваа компанија е во финална фаза на добивање одобрување за извоз на своите производи на пазарот на Европската унија.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов: Зголемено е производството и извозот на месни и сувомеснати производи

Заложбите и посветеноста на Агенцијата за храна и ветеринарство поддржани со донесените мерки од страна на Владата на Република Северна Македонија овозможија зголемување на производството и извозот на месни и сувомеснати производи, но и обезбедување и задржување на високото ниво на квалитет и препознатливост на домашните производи на пазарите на земјите во кои се извезуваат.

Share
Прочитај повеќе

Прогресивното ширење на африканската чума кај свињите сериозна закана за безбедноста на храната

Прогресивното ширење на африканската чума кај свињите (АЧС) ширум светот наметнува преземање глобални активности, па дури и поефикасна соработка и комуникација помеѓу сите релевантни чинители во областа на ветеринарната политика и безбедноста на храната.

Share
Прочитај повеќе

Нови случаи на африканска свинска чума во Србија и во Бугарија

“Јас само би набројал дека е забрането да се чуваат свињи на отворено, дека свињите не смеат да ги хранат со помии, би повикал луѓето кои патуваат во странство да не носат во куферите храна од животинско потекло, особено производи од свинско месо, затоа што тоа е најлесниот начин да ја донесете болеста од некоја друга земја во нашата држава”, апелира Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Уште 13 домашни компании регистрирани за извоз на храна во ЕУ

-Станува збор за компании кои извезуваат главно храна од животинско потекло, јајца, млечни, месни и производи од риба, рече Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов одржа работен состанок со првиот човек на Ветеринарната комора

На средбата акцент се стави на воведување на новата активност од страна на АХВ: посета на докторите на ветеринарна медицина на одгледувалиштата со животни за утврдување на нивниот здравствен статус.

Share
Прочитај повеќе

Македонија забрани увоз на месо и добиточна храна од државите каде има регистрирано африканска свинска чума

Во Македонија нема присуство на болеста африканска свинска чума, уверуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Велат дека деноноќно ја следат состојбата на терен, а подготвени се за спроведување интервентни мерки во случај африканската чума да се појави во земјава. Поради појавата на блиски жаришта во соседството, Агенцијата ги зголемува безбедносните мерки и воведува забрана за увоз и транзит на свинско месо, производи од свинско месо и добиточна храна од земјите каде е утврдено присуство на болеста.

Share
Прочитај повеќе