Заев: Со субвенциите што ги нудиме покриена е и најниската откупна цена на оризовата арпа

Оризопроизводителите добиваат субвенции од пет денари по килограм, што значи дека и најниската цена е покриена, а дополнително, како Влада, дадовме и три денари по килограм за оризовата арпа, со конечна цел да може да се надомести производниот трошок и да остане и за оризопроизводителите, истакна вчера премиерот Зоран Заев.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Државата ја држи стабилна цената на струјата на домаќинствата

Државата ја држи стабилна цената на струјата на домаќинствата, затоа што нашиот модел е либерализација со постепено отворање кон граѓаните.

Share
Прочитај повеќе

Растот на цените не е поголем од генералниот раст на светско ниво, засега нема причина за покачување на цената на лебот, вели Заев

Премиерот Зоран Заев  оцени дека растот на цените, којшто во моментов се случува во државата е помал од генералниот раст на цените на светско ниво. Засега, според него, нема никаква причина за покачување на лебот.

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Заев: Секоја педа обработливо земјиште ја ставаме во функција на ресурс за економски развој, а земјоделецот добива повеќе, ништо не губи

Претседателот на Владата Зоран Заев, на седницата за пратенички прашања во Собранието на Република Северна Македонија посочи на придобивките за економијата и за земјоделците од Законот за земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Заеднички ќе направиме сѐ за да ги искористиме максимално средствата наменети за агросекторот и руралниот развој

Го поддржуваме земјоделството и креираме предвидлив амбиент за одржлив и продуктивен агро-сектор.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Важно е да расте платата, но при тоа да не ги губиме работните места

За нас важно е следењето на трендовите со невработеноста, како и зголемување на инвестициите, на приходите, на просечната и минималната плата.

Share
Прочитај повеќе

Николовска: Во амбиент на жетва, со насмеани земјоделци и расположен премиер, првите картички за „зелена нафта“

-А задоволството на земјоделците беше нескриено, тие всушност и најдобро знаат што значи ова за нив, за нивното производство, за нивната заработка. Оти нели, сите работиме за да заработиме, а земјоделското производство да го направиме конкурентно, истакна Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Капитални инвестиции за руралните средини во битолскиот регион

„Преку реализација на овие проекти за кои денес доделивме решенија значитечно ќе се подобри квалитетот на живот на граѓаните и од овој регион и од цела Северна Македонија. Ќе се реконструираат патишта, ќе се прават пристапни патишта до земјоделското земјиште, ќе се уредуваат излетнички места, а ќе се направи и адаптација на пазарот во Битола. Во Општина Битола ќе се инвестираат вкупно 32 176 406 денари“, рече премиерот Зоран Заев.

Share
Прочитај повеќе

Историски ден за македонското земјоделство-доделени првите картички за „Зелена нафта“

-Единствен услов да се користи картичката е да имаат аплицирано за субвенции за 2018 година. Методологијата односно пресметките се правени на основа на претходната година а земена како основа е вкупната површина и во зависност од која култура ја имаат. Субвенцијата најпрво ќе биде 30 проценти со тенденција да се зголеми до 50 отсто од малопродажната цена на горивото, истакна министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Во земјава се создаваат 12 илјади тони отпад, храна која може да нахрани 26 илјади сограѓани

Според податоците на „Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации“ (ФАО), во нашата земја, 30 проценти од храната завршува како отпад. И тоа нависитна е голема штета. Затоа што со намалување на количеството отпад од храна и дистрибуција на вишокот храна на луѓето на кои навистина тоа им е потребна, Северна Македонија дополнително може да го намали проблемот со сиромаштијата, но и да ги поттикне веќе воспоставените позитивни промени во општеството.

Share
Прочитај повеќе