Извозот во јануари и февруари со раст од 21,1 отсто

Извозот на стоки во првите два месеца од годинава бележи раст од 21,1 отсто во однос на тој период лани, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

Дебарските јагниња и годинава на италијанската и хрватската трпеза

Дебарските јагниња и годинава ќе завршат на италијанската и хрватската велигденска трпеза, потврди за МИА, Скендер Аме, претседател на здружението на сточари „Даши“.

Share
Прочитај повеќе

Првите количини пролетна зелка од Струмичко се извезуваат на балканските пазари и во Украина

Првите количини пролетна зелка, која почна да стасува за берба деновиве, се извезуваат на пазарите од повеќе балкански земји и Украина, информираат трговци од Струмичко.

Share
Прочитај повеќе

Европската Унија во 2020 година извезла повеќе од 6 милиони свинско месо

Според податоците на Европската комисија, минатата година Европската Унија забележила успех во однос на извозот на свинско месо – извезла 6,31 милиони тони, вклучувајќи ги и нуспроизводите.

Share
Прочитај повеќе

Кина резервирала историска количина на пченка за увоз!

Според Ројтерс, оваа земја има резервирано вкупно 3,74 милиони тони пченка од америчките залихи. Треба да се додаде дека во исто време биле купени дополнителни 132.000 тони соја.

Share
Прочитај повеќе

Mакедонски органски лешник прв пат се извезува на швајцарски пазар

Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ ги поврза „Нелкоски органик“ со добропознатиот швајцарски ланец на супермаркети „Coop“, заинтересирани за органски лешник од Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: За прв пат после 23 години и со карго транспорт, се извезува свежо македонско јагнешко месо во Јордан

. Се работи за извоз на 2.000 јагниња, откупени од домашните одгледувачи на овци, кои со авионски транспорт  вчера доцна попладне се извезоа во Јордан.

Share
Прочитај повеќе

Извозот на свеж зеленчук и овошје во март годинава бележи пораст

Според податоците од Царинската управа, и покрај исклучително тешките услови, извозот на свеж зеленчук во март 2020 година е поголем за околу 3.000 тони во однос на 2019 година, додека кај вредноста се бележи благо намалување. Во март 2020 година изнесувал 290 милиони денари или околу 4,7 милиони евра.

Share
Прочитај повеќе

За 28 отсто е зголемен извозот на зелка годинава споредено со минатата година

Конкретно, од почетокот на годинава, според податоците од Царинската управа, се извезени 17.018 тони зелка, за разлика од лани истиот период кога се извезле 13.278 тони зелка. Само во период од 27-ми до 29-ти март, од нашата држава се извезени 1.676 тони зелка, што е повеќе од истиот период лани кога извозот на зелка бил 1.001 тон.

Share
Прочитај повеќе

Македонските јагниња за 8 Март ќе патуваат за Италија

Корона вирусот не го запре извозот на македонското јагне во Италија и Хрватска. И покрај мерките за заштита кои се спроведуваат во Италија меѓу кој и карантин и забрана за влез и излез во некои делови, сепак извозот на македонското јагне засега се одвива непречено.

Share
Прочитај повеќе