Директорот на АХВ, Зоран Атанасов, оствари работна средба со првите луѓе на компанијата МЕТРО

Постојаните вложувања во производите и услугите кои МЕТРО а.д. Скопје ги испорачува, доведоа да компанијата стане долгорочен партнер на компании од македонскиот пазар, но и од пазарите во Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Грција, Словенија.

Share
Прочитај повеќе

„Алкалоид“ со раст на консолидираниот извоз од 21%, раст на консолидираната нето добивка од 22%

„Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – јуни 2019 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех.

Share
Прочитај повеќе

Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Македонската зелка ги преплави чешките маркети, поради сушата во опкружувањето. Овој вид на зеленчук расте без наводнување и токму поради сувиот период го нема како домашен производ на чешкиот пазар, а како алтернатива се увезува македонска зелка преку дисконтни цени од Германија.

Share
Прочитај повеќе

Реакција: Нема непотребни задржувања на превозниците при вршење на инспекциските контроли на граничните премини

Агенцијата за храна и ветеринарство ги демантира изнесените наводи во медиумите за непотребни задржувања на превозниците при вршење на инспекциски контроли на граничните премини Ќафасан и Табановце. Согласно законските одредби, при извоз на храна од животинско потекло, официјалните ветеринари не вршат контроли на граничните премини, туку на местото на утовар на пратката за што издаваат и сертификат. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Извозот на македонските земјоделско-прехранбени производи во Русија значително расте

-Во првите месеци од оваа година, според податоците од Државниот завод за статистика е регистрирано зголемување на целокупниот извоз за 41%, а кај земјоделско- прехранбени производи, само во јануари има зголемување за 90% споредено со истиот период минатата година. Зголемениот извоз од Република Северна Македонија кон Русија во делот на  земјоделско- прехранбените производи се должи пред се на извозот на јаболкa, во количина од 3.145 тони, а во вредност од 1,2 милиони евра”, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Бешлиев: Извозот во Русија без проблеми, прифатени сертификатите со новото име на државата

Руските царински власти потврдија дека увозот на македонски производи се реализира без никаков проблем. Три камиони свежо овошје и зеленчук или околу 60 тони веќе ја поминале границата со декларација на која стои ПЈРМ и сертифкат на кој го пишува новото име – Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Николовски оствари средба со министерот за земјоделство на Египет, со главен акцент за извоз на македонското јаболко во Египет

-Во последните години неколку египетски компании покажаа интерес за увоз на македонското јаболко. Затоа, на состанокот го отворивме и прашањето за укинување на царинската стапка од 40 % за македонското јаболко, која го прави неконкурентно на пазарот во Египет. Разговаравме и за увоз на земјоделски производи од Египет кои се атрактивни за пласман во Македонија, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Македонија втор извозник на вино на Балканот, 28-ма во светот

Само Грција извозува повеќе вино од Македонија меѓу сите земји од Балкански Полуостров, покажуваат податоците за глобалната продажба на вино во 2017 година, вредна вкупно 35,5 милијарди американски долари.

Share
Прочитај повеќе

Македонија извезува 350 милиони долари храна годишно

Ако се анализира што најмногу извезува Македонија од храна, податоците покажуваат дека дури половина од извозната храна или околу 170 милиони долари, што е околу 50% од вкупниот извоз на храна отпаѓа на извозот на свежо овошје и зеленчук.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Германија е стратешки партнер за извоз на македонските земјоделски производи

-Ние сме одлучни во нашиот план за евроинтеграции, немаме друга шанска и затоа убедени сме дека ќе успееме. Сојузна Република Германија, ни дава голема поддршка за капитални инвестиции и очекувам успешна соработка со нашите пријатели во иднина. Тие се наш стратешки партнер за извоз, токму затоа инвестираме во промоција на македонските производи таму, -истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе