Бочварски и Рустеми на увид во изградбата на експресниот пат Градско – Прилеп

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и директорот на ЈП за државни патишта Ејуп Рустеми денеска ќе извршат увид во изградбата на експресниот пат Градско – Прилеп (делница Фаришка клисура-Дреново).

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа: За каналот за наводнување Равен – Речица има проблеми, но и помрднување од нулта точка

За изградбата на новиот канал за наводнување Равен – Речица се уште се работи на експропријација, но работите се одвиваат во насока на надминување на тие потешкотии, рече денеска министерот за земјоделство Арјанит Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Со модернизација на земјоделството до подобар пласман на европските пазари

Изградбата на современ откупно дистрибутивен центар во Ресен е потребен за да се надмине проблемот со складирање и чување на земјоделските производи, пред се јаболката што ќе доведе кон стандардизирано производство и комерцијализација на домашен и меѓународен пазар, додека пак, откупно дистрибутивниот центар во Струмица ќе се фокусира на главните култури произведени во регионот, како што се домати, зелка и пипер.

Share
Прочитај повеќе

Забрзано се гради системот за наводнување на јужната долина на Вардар во валандовско, изградени 7.000 метри од планираната мрежа

„Целта на проектот е  по завршувањето околу 2000 хектари да бидат обезбедени со наводнување. Досега, за три месеци,  се изградени околу 7000 метри од поставената планирана мрежа. Се работи за затворен систем, водата со пумпи ќе се носи од реката Вардар, ќе се градат неколку пречистителни станици и водата што ќе се носи до нивите ќе биде филтрирана. Се работи за модерен софистициран систем за наводнување, што многу ќе значи во менаџирањето со наводнувањето и практично искористување на природните ресурси, што крајно ќе влијае и врз подобрување на квалитетот на производите“, изјави министерот Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Презентација на проектот за изработка на анализи за изградба на откупно-дистрибутивни центри

На Факултетот за земјоделски науки и храна денеска ќе бидат презентирани резултатите од проектот „Изработка на анализи за спроведување на инвестиции за изградба на откупно-дистрибутивни центри“ – Осврт на производството, откупот и трговијата со зеленчук и овошје.

Share
Прочитај повеќе

Отпочнување на градежните активности на системот за наводнување во Равен – Речица

„Ќе овозможиме овој регион да нема проблеми со производството на надалеку познатите тетовски грав и пченка, но и успешни реколти на други култури кои се садат во овој регион. Во овој период кога како Влада сме силно фокусирани на забрзување на евроинтеграцискиот процес, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, посветено работи на усогласување на нашето земјоделство со европските регулативи, рече министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Започна изградбата на браната ХС Конско, најголем инфраструктурен зафат во овој регион во последните 50 години

Браната Конско ќе обезбеди вода за наводнување на земјоделските површини од овој регион во сушниот период, кога водата е најпотребна. Во моментот, од можните 12.326 хектари обработлива површина во овој регион едвај се наводнуваат 2.632 хектари. Реалноста е дека во моментов има доволно вода само за околу 1.500 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Изградба на брана и акумулација на река Слупчанска

Со проектот се предвидува изградба на каменонасипна брана со висина од 55m со армирано-бетонски екран на река Слупчанска во општина Липково. Ширината на круната на браната ќе изнесува 8m.

Share
Прочитај повеќе