Северна Македонија има капацитет и ресурси да создаде прехранбена индустрија што ќе биде еден од столбовите во економскиот пораст

Прехранбениот сектор е тесно поврзан со земјоделското производство во државата, доколку има на располагање доволно суровини со поволна цена, тој ќе се развива и шири, а потоа ќе го поттикнува земјоделството за поголемо производство, со што и понатаму ќе се зголемува рентабилноста.

Share
Прочитај повеќе

Поповолни очекувања во преработувачката индустрија

Раководителите на деловните субјекти во преработувачката индустрија имаат поповолни очекувања за обемот на производството во наредните три месеци во однос на февруари, додека залихите на готови производи се намалени, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

До 3000 евра помош за преработувачката индустрија

Парите ги исплаќа министерството за економија во рамки на проектот за подобрување на конкурентноста. Јавниот повек е објавен вчера, а ќе може да се аплицира до крајот на август. Распределбата на парите ќе се врши по принципот прв дојден прв услужен.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Ќе се реши проблемот со увозот на српско брашно

Заев уверува дека проблемите во мелничарската индустрија нема да донесат повисока цена на лебот. Резерви на жито има, а постојат и механизми преку кои може да се спречи поскапување.

Share
Прочитај повеќе

Поповолна економска состојба во преработувачката индустрија

Оценката за економската состојба на деловните субјекти во преработувачката индустрија во јануари е поповолна во однос на декември и во однос на јануари лани, објави Државниот завод за статистика. 

Share
Прочитај повеќе