Деспотовски: Инвестираме 15 милиони евра во инфраструктура, ќе помогнеме и во локален развој

Во рамки на новиот концепт, ТИРЗ ги проширува можностите за инвестирање и на локално ниво како и отворање заеднички зони со општините со државна поддршка.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ:Преку мерките од Програмата за рурален развој наменети за општините, се подобруваат условите за живот во секоја општина во државата

-Денеска ја посетивме локацијата кадешто веќе се реализира едниот проект преку мерката „Инвестиции во локална патна инфраструктура (за поврзување на села со регионален пат или со населено место-град во должина до 7км“, односно на местото кадешто се гради локалниот пат од село Градче до Кочани. Овој пат е од големо значење за жителите, бидејќи значително ќе се намали времето за патување, истакна министерот Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со 202 капитални проекти изработени од 80 општини и 8 Плански региони, создаваме услови за подобар и достоинствен живот

-Со 202 капитални проекти изработени од 80 општини и 8 Плански региони, создаваме услови за подобар и достоинствен живот за граѓаните во сите општини во државата, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Преку Програмата за рурален развој обезбедени се 38 милиони евра за поддршка на 206 општински проекти

-Преку мерките од Програмата за рурален развој наменети за општините, им овозможуваме на општините да аплицираат за проекти за капитални инвестиции во инфраструктура, изградба на локални патишта, домови, зелени пазари, урбана опрема и друго, истакна Министерот Љупчо Николовски, при неговата денешна посета на Валандово.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се вложат близу 6 милиони денари преку Пелагонискиот плански регион, за развој на руралните средини во Пелагонија

-Нови проекти за Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион финансирани од страна на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на РМ, преку кои ќе се унапреди земјоделството и руралниот развој во регионот, изјави Гого Видимче, директор на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Доделивме 30 милиони денари за рурална патна инфраструктура на пет центри за развој на плански региони

Овие средства ќе се користат за изградба и реконструкција на пристапни патишта во подрачја на интензивна земјоделска дејност. На овој начин ќе се олесни пристапот до обработливи површини, ќе се зголеми и олесни производството на земјоделски производи“, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе