АХВ преку ИПА проект ќе дигитализира услуги

Агенцијата за храна и ветеринарство, на предлог на Кабинетот на Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација на економските ресори и инвестиции е дел од ИПА проект со кој ќе бидат дигитализирани  неколку услуги кои АХВ ќе ги реализира електронски преку Националниот портал на е-услуги.

Share
Прочитај повеќе

ИПА 2 Секторски комитет за следење – конкурентност, иновации и агрокултура

Денеска во клубот на пратеници се одржува ИПА 2 Секторски комитет за следење – конкурентност, иновации и агрокултура.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Македонија има силна поддршка за развој на ИПА фондовите и приближување кон новата заедничка земјоделска политика на ЕУ

-Тасос Ханиотис и Колин Волфи од Европската Комисија, кои беа дел од 12-от годишен работен состанок на министрите и шефовите на делегациите од Југоисточна Европа, ни потврдија дека Македонија има силна поддршка за развој на ИПА фондовите и приближување кон новата заедничка земјоделска политика на ЕУ. Со нив разговаравме за отворање на поглавјата „Земјоделство и рурален развој, Фитоветеринарни политики и безбедност на храна и Рибарството“ во следниот период, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Брисел со пофалба за Македонија за политиките за справување со болестите кај животните

Како резултат на успешната работа следниот работен состанок ќе се одржи во Македонија. Воедно, ќе разговараме за ИПА – програмирањето и искористеноста и достапноста на ИПАРД средствата со акцент  на здравствената заштита кај животните, а со тоа и кај луѓето“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Утврдени проектите кои ќе се финансираат преку ИПА 2019

– На денешниот состанок финално се утврдија проектите кои ќе бидат финансирани од ИПА 2019 и тоа за консолидација, советодавни служби, наводнување, шумарство, земјоделски задруги, поддршка за ветерина и фито политики, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Дефинирани областите од земјоделството кои ќе се финансираат со 15 милиони евра од ИПА 2019

За прв пат финансиска поддршка од ИПА 2019 ќе добие секторот шумарство во насока на воспоставување на шумарски информативен систем кој ќе биде важна компонента за одржливо стопанисување со шумите, за креирање на политиките за приближување на македонското шумарство кон современите текови и обезбедување на податоци кои се важни за развојот на овој сектор.
Исто така со ИПА 2019 е предвидено финансирање на процесот на консолидација на земјоделското земјиште, за што се планирани околу 500 илјади евра.

Share
Прочитај повеќе

Физибилити студии за мали системи за наводнување

До септември, ќе се подготват три физибилити студии за мали системи за наводнување по што ќе започне процедурата за изградба, како дел од проектот на Европската унија за мали системи за наводнување.
Во моментов во фаза на реализација се 15- тина проекти кои се финансираат преку ИПА програмите на Европската унија, а кои што се од исклучително значење за модернизирањето и развојот на земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Обезбедени се 15 милиони евра преку ИПА фондовите за 2019 година

Обезбедени се 15 милиони евра преку ИПА фондовите за 2019 година. Денес на состанокот на работната група за земјоделство и рурален развој, ги разгледувавме областите во земјоделството кои ќе се финансираат со цел креирање ефикасни политики и развој.

Share
Прочитај повеќе

ИПА помош од 18 возила и ИТ опрема во вредност од околу 1,4 милиони евра, за МЗШВ и АФПЗРР

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска со раководителот на секторот за соработка на Делегацијата на ЕУ, Никола Бертолини и со директорот на Платежната агенција Николче Бабовски, ги промовираа набавените 18 возила и ИТ опрема во вредност од околу 1,4 милиони евра, со помош на ИПА фондовите. 

Share
Прочитај повеќе

Османи: Да се унапреди апсорпцијата на средствата од ИПА

Вицепремиерот Османи го поздрави воспоставувањето на овој Секторскиот мониторинг комитет и истакна дека првите резултати за користење на ИПА 2 ќе произлезат, токму од користењето на трите Акциски програми во овој мета сектор.

Share
Прочитај повеќе