Роеви од скакулци уништиja илјадници хектари пасишта на Сардинија

“Скакулците ова година уништија приближно 15.000 хектари пасишта во провинцијата Нуоро”, вели Микеле Арбау, од сардинскиот огранок на италијанската земјоделска задруга.

Share
Прочитај повеќе

Македонските јагниња за 8 Март ќе патуваат за Италија

Корона вирусот не го запре извозот на македонското јагне во Италија и Хрватска. И покрај мерките за заштита кои се спроведуваат во Италија меѓу кој и карантин и забрана за влез и излез во некои делови, сепак извозот на македонското јагне засега се одвива непречено.

Share
Прочитај повеќе

Пекорино романо – сирењето на римските легионери на вашата трпеза

Пекорино романо е тврдо сирење со извонреден квалитет чија боја може да варира од бела до различни нијанси на слама во зависност од условите во кои е произведено, како и тенка кора со боја на бледа слонова коска. Ова сирење има остар, пикантен вкус, кој е лесно зачинет кога се користи како трпезно, додека кај ренданото пекорино романо сирење се чувствува интензивно зачинет вкус. Пекорино романо не се конзумира веднаш по производството, туку треба да созрее одреден период. Така, доколку станува збор за трпезно сирење, минималниот период на зреење треба да изнесува најмалку 5 месеци, а ако е наменето за рендање тогаш пекорино романо треба да се остави да зрее најмалку 8 месеци. 

Share
Прочитај повеќе

АХВ потпиша договор за научно техничка соработка со италијанското министерство за здравство

Во исто време договорот ќе обезбеди административна и техничка поддршка на АХВ во процесот на унапредување на веќе воспоставените системи за контрола од областа на здравствената заштита на животните и безбедноста на храната, продлабочување и допрецизирање на соработката меѓу двете земји, со што ќе се придонесе за унапредување на научната и експертската соработка во областа на здравствената заштита на животните и безбедноста на храната.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Обезбедуваме нови инвестиции за македонското земјоделство

-Обезбедуваме нови инвестиции за македонското земјоделство, отворање сточарски и живинарски фарми и унапредување на технологиите за производство, особено во месната индустрија. Во Венеција, Италија се сретнав со организацијата Confagricoltura, во која членуваат најголемите земјоделски стопанства во Италија. Нашите нови партнери имаат големо искуство во производство на месо, овошје и зеленчук. Тие потенцираа дека имаат голема доверба во новата влада и изразија интерес да инвестираат во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Германија ја надмина Италија по производство на сладолед во 2017-та

Германија има произведено повеќе сладолед од традиционалниот лидер на пазарот Италија во 2017-та година, се наведува во објавените податоци на Федералната статистичка служба, цитирана од светските агенции.

Share
Прочитај повеќе

Плодна земјоделска соработка меѓу Македонија и Италија

Министерот Николовски, ги потенцираше главните приоритети на #МЗШВ, со акцент на поголемо искористување на европските фондови преку #ИПАРД, јакнење на капацитетите на шумската полиција и законите кои се во фаза на подготовка.

Share
Прочитај повеќе