Започна оценувањето на мостри ракии во рамки на меѓународниот фестивал ,,Тиквешка ракијада 2023″ во Кавадарци

Вчера попладне започна оценувањето на мостри ракии во рамки на меѓународниот фестивал ,,Тиквешка ракијада 2023″ во Кавадарци. Фестивалот што ќе се одржи на 24 мај, е во организација на Здружението на производители и мали дестилерии за жестоки алкохолни пијалоци, ,,Ж”та, во соработка со кавадаречката локална самоуправа и Вински музеј.

Share
Прочитај повеќе

Николовски од Кавадарци: Заедно со лозарите и винариите креираме нов ефикасен и применлив закон за вино

Вчера во Општина Кавадарци, се одржа состанок на кој присуствуваа претставници од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, градоначалниците на општините Кавадарци, Неготино, Росоман и Демир Капија,  претставници на здруженијата на лозари и претставници на винарии.

Share
Прочитај повеќе

Кавадарци добива Вински салон

Кавадарци ќе добие Вински салон, информираа вчера од Кабинетот на градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев.

Share
Прочитај повеќе

Јанчев најавува- семејните винарии ќе добијат изложбен салон

Еден од најдобрите градоначалници во Македонија, првиот човек на Општина Кавадарци Митко Јанчев најави уште еден проект во Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Вицепремиерот Битиќи и амбасадорот Гир на промоција на проектот „Развој на еногастрономскиот туризам“ во Кавадарци

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и шефот на делегацијата на ЕУ во земјава, амбасадорот Дејвид Гир денеска во Кавадарци ќе присуствуваат на промоција на потпроектот „Развој на еногастрономскиот туризам“ на „Тиквеш вински туризам“.

Share
Прочитај повеќе

Јанчев: Се поставуваат фото напонски панели на 10 јавни општински објекти во Кавадарци

Општина Кавадарци учествува со сопствени средства во реализација на проектот “ Поставување на фото- напонски панели на 10 јавни општински објекти со вкупна инсталирана моќ од 19.2 kw/h“, објави на својот Фејсбук профил градоначалникот Митко Јанчев. 

Share
Прочитај повеќе

Кавадарчани и росоманци да пријават штети од пролетен мраз кај земјоделски насади

Кавадарчани и росоманци можат да пријават штети од пролетен мраз кај земјоделски насади, информираа од општините Кавадарци и Росоман.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа во Неготино и Кавадарци на закројување на лозјето: Оваа година, нека донесе богат род и успешна сезона!

Нашето грозје е со висок квалитет, затоа и нашите вина се надалеку познати по богатсвото на вкусови, ароми и добар карактер. Извозот на вино последните години бележи постојан раст. Во  2019 и  2020 година % на учество на виното во целокупниот извоз е 7,4%.

Share
Прочитај повеќе

Кавадарци ќе добие нов Градски зелен пазар

Кавадарци ќе добие нов Градски зелен пазар и додека трае реконструкцијата на стариот, кој е во централното градско подрачје, ќе се користи локација во новиот центар на градот.

Share
Прочитај повеќе

Вина од македонски производители ќе може да се купат во новиот Вински музеј во Кавадарци

Вина од македонски производители ќе може да се погледнат и да се купат во новиот кавадаречки Вински музеј што ќе биде отворен на 7 септември, Денот на ослободувањето на Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе