Ќе се формира Агенција за канабис

Работна група за подготовка на измени и дополнувања на законодавството за декриминализација, легализација и искористување на медицинските, социјалните и економските придобивки на канабисот”, составена од институции, здруженија и граѓански организации, а врз основа на доставените барања и предлози од различните чинители до Канцеларијата на претседателот на Владата на Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Дали Северна Македонија станува една од првите супер сили за канабис?

Мултимилијардерот и бизнисмен во областа на марихуаната Мајк Страуметис беше во посета на Северна Македонија каде што се сретна со премиерот Зоран Заев. На фотографијата која што ја објавил на неговиот профил, Мајк напишал: “Северна Македонија има голем потенцијал и се радувам што ќе бидам дел од претворањето на оваа земја во една од првите европски супер сили за канабис. Големи работи не очекуваат набрзо, затоа следете не.”

Share
Прочитај повеќе

Канадска компанија за преработка на канабис преку Македонија ќе ја освојува Европа

Канадската компанија од Ванкувер, ICC International Cannabis Corp, ќе произведува канабис и производи од канабис од Македонија и истиот ќе го извезува во Европа откако соопшти дека е склучен дефинитивен договор за стекнување на 100 отсто од сопственоста над Balkan Cannabis Corp, која веќе ги има потребните лиценци за одгледување и екстракција на канабис во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Наскоро ќе се пие пиво од канабис

„Повеќето производители користат цвет или листови на марихуана, додека остатокот од стеблото го фрлаат, бидејќи нема што да прават со него. Ние може да го добиеме овој материјал бесплатно, бидејќи во спротивно ќе мора да плаќаат некого за да се ослободат од него“ – раскажува тој.

Share
Прочитај повеќе

Канабисoт би можел во Македонија да донесе 100 милиони евра годишно

Седум компании во Македонија со мешан капитал произведуваат канабис од кој потоа ќе се произведува масло за медицинска употреба. Интересите за оваа индустрија се зголемуваат и затоа владата работи на уште подобро уредување на оваа деликатна дејност. Очекувањата се дека покрај нови работни места, оваа индустрија може на државата да и донесе приход од приближно сто милиони евра годишно.

Share
Прочитај повеќе

„ЛИДЛ“ во Швајцарија продава Канабис

Цените се 875 денари за еден грам или за три грама канабис од стакленик треба да издвоите 970 денари, пишува британски „Guardian”. Популарниот трговски синџир ги искористи измените на законот од 2011 година, според кој полнолетните граѓани на Швајцарија можат да купат канабис со помалку од 1 отсто THC. Производите од „Лидл“ направени се така да не опиваат, туку само опуштаат.

Share
Прочитај повеќе

Хрватска отвора прв европски центар за лекување со канабис

Од центарот соопштија дека маслото од канабис ќе се користи за медицински цели и во сето тоа нема ништо што не е законско. Лекувањето ќе чини околу 400 евра дневно, но и покрај високата цена, постои голем интерес за третманот со медицински канабис.

Share
Прочитај повеќе

Николовски на работна средба со „Билка“

Министерот Љупчо Николовски, денеска имаше работна средба со Здружението за канабис и зелени политики – ” Билка – Bilka”, Скопје. На средбата разменија предлози, конкретни мерки и активности, се со цел подобра имплементација на законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци.

Share
Прочитај повеќе

Создадена најголемата компанија за марихуана во светот

„Aurora“ плати околу 850 милиони долари за купување на „CanniMed“. Според аналитичарите, целта на овој договор е сериозното навлегување во сферата на медицинските производи создадени на база на марихуаната.

Share
Прочитај повеќе