Кина резервирала историска количина на пченка за увоз!

Според Ројтерс, оваа земја има резервирано вкупно 3,74 милиони тони пченка од америчките залихи. Треба да се додаде дека во исто време биле купени дополнителни 132.000 тони соја.

Share
Прочитај повеќе

Кина најави зголемување на царините за увоз на вино од Австралија

Царинските давачки за виното ќе се зголемат од 107 на 212 проценти, а Министерството не прецизираше колку мерките ќе останат во сила.

Share
Прочитај повеќе

Кина нема да увезува замрзнато месо: На него вирусот може да опстои и до три месеци

Земјата ќе го запре увозот на замрзнато месо и месни производи. Оваа одлука е донесена поради новите случаи позитивни на Ковид – 19. Минатата недела беше затворен најголемиот пазар во Пекинг,  на кој се продава месо, риба и овошје и зеленчук.

Share
Прочитај повеќе

Nestle во Кина инвестира 102 милиони долари во производство на вегетаријанска храна

Кинескиот вегетаријански пазар се проценува дека до 2023 година би требало да вреди 12 милијарди американски долари, а веќе влегува во кинеските ланци за брза храна, како Starbucks, KFC, но и стотици кинески брендови на ресторани.

 

Share
Прочитај повеќе

Продлабочување на билатералната соработка помеѓу Република Северна Македонија и Народна Република Кина во областа на трговијата со земјоделски и прехранбени производи од растително и животинско потекло

Во рамките на посетата се иницираа различни прашања кои се однесуваат на трговските односи, кои вклучуваат инспекциски надзор и регулирање на карантинот на производите кои се извезуваат во Народна Република Кина.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски оствари средба со Џанг Ѕуо, амбасадор на Н.Р. Кина во Северна Македонија

Амбасадорот изрази убедување дека развојот на трговските и економските односи ќе продолжи поинтензивно, особено во рамки на Процесот за соработка „17+1“, а потенцираше дека е важно да се олесни пристапот до пазарот за неколку македонски производи како виното, оризот и тутунот, за кои постои потенцијал и интерес за соработка од кинеската страна.

Share
Прочитај повеќе

Кина од државните резерви ќе го надоместува недостигот на свинско месо

Кина има тешкотии со справувањето со свинската чума , поради што досега се убиени околу милион заболени свињи. Од државната компанија, која управува со државните резерви соопштија дека во вторник ќе се одржи аукција на замрзнато свинско месо, кое било увезено од Данска, Германија, Франција, САД и Британија.

Share
Прочитај повеќе

Кина е лидер во светот по производство на лубеница, со род од дури 79 милиони тони

Кина е лидер во светот по производство на лубеници и годишно имаат род од 79 милиони тони. 

Share
Прочитај повеќе

Македонска делегација на четвртиот состанок на министри во Кина

Покрај министерскиот состанок во Кина се одржува и 14-от економски и трговски форум на тема „Дигиталното земјоделство како движечка сила за ревитализацијата на руралните средини“.

Share
Прочитај повеќе

Кина го блокира увозот на свинско месо од канадски производители

Кина го суспендира увозот на свинско месо од две канадски компании, според интервјуто со канадскиот министер за земјоделство и кинески царински документ, кој го означува последниот судир во веќе проширениот дипломатски спор.

Share
Прочитај повеќе