Аплицирајте за директни плаќања за обележани грла кози постари од 12 месеци

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги повикува земјоделците навремено да аплицираат за директни плаќања за обележани грла кози постари од 12 месеци.

Share
Прочитај повеќе

Висина на субвенции за одгледување говеда, кози и овци за 2022 година, има зголемување

Програмата за Директни плаќања за 2022 година се усвои на седница на Влада. Ви пренесуваме дел од Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, корисниците на средствата, максималните износи и начинот на директните плаќања за 2022 година што се однесува за одгледување говеда, кози и овци.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Исплатени 617,6 милиони денари за обележани грла говеда, кози, задржано женско јагне

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 11,785 субјекти исплати близу 617,6 милиони денари за субвенции. Станува бор за исплата на субвенции за фармерите кои имаат обележани грла говеда, кози, а пари на сметките имаат и сите фармери кои  задржале женско јагне

Share
Прочитај повеќе

Исхрана на козите во зимскиот период – Сено, пченка и протеински додатоци

Исхраната на козите во зимскиот период подразбира нивно хранење три пати дневно. Правилната исхрана на козите во текот на целата година е еден од условите за успешно одгледување на кози, што е всушност главна цел на секој одговорен одгледувач.

Share
Прочитај повеќе

Се исплатија субвенциите за обележани грла кози

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на 1.972 одгледувачи на кози им исплати 61 милион денари.

Share
Прочитај повеќе

Одгледувањето на кози станува попрофитабилно!

Бранко Станиќ од Никинац, пред шест години останал без работа, а потоа решил со семејството да направи фарма за кози. Потрагата за соодветно место за чување на козите, трала повеќе од една година. Пред четири години, тие нашле простор, купиле 20 алпски кози и се впуштиле во производство.

Share
Прочитај повеќе

Професорот Давид ја напуштил работата и си купил 120 кози – поради својот изум сега се сели во Финска

Професорот Давид, додека ги пасел козите во Шумбер , му текнало дека домашните животни со своето движење може да произведуваат електрична енергија. За својот труд ја добил стипендијата ,,Марија Кири Склодовска” од ЕК.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик бр. 02/2019, за набавка на добиток од увоз или од признати организации на одгледувачи

Набавка на добиток од увоз или од признати организации на одгледувачи:
– високостелни педигрирани јуници (со исклучок на расата Буша),
– педигрирани машки и женски приплодни грла овци и
– педигрирани машки и женски приплодни грла кози

Share
Прочитај повеќе

Нема „чума“ кај овците и козите во Македонија

Кај овците и козите во Македонија не е евидентирана болеста „чума“ што беше потврдена на 22 јуни во Бугарија. На терен се спроведува мониторинг и ако се забележат какви било симптоми, ќе се реагира соодветно, соопшти директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Гром удри во трло со овци и кози

Гром удри во трло со стада овци и кози викендов, при невреме  во Кавадарци. Повредени беа две животни, а сопствениците на фармата успеаја да го спасат само едното.

Share
Прочитај повеќе