Штетите врз преспанските јаболка се од 70 до 80 отсто

Преспанскиот регион е дури шест пати опфатен од невреме од месец мај до денес. Токму затоа Комисијата за проценка на штети е веќе формирана и активна. Според првичните информации поројниот дожд и град во регионот предизвикал најголеми штети во село Јанковец, Ресен, делови од селата Златари и Сопотско.

Share
Прочитај повеќе

Општинските комисии денеска ќе извршат првична проценка на штетите од невремето во струмичкиот регион

Она што денеска ни беше целта е навремено, после првичните информации, да излеземе на терен да ги направиме првичните согледувања, заеднички со земјоделците со сите засегнати страни, да се направат првичните проценки околу површините кои се погодени, кои култури, во кои региони и да се делува соодветно согласно постапките за обештетување“, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе