Премиерот Заев: Комитетот за земјоделство се фокусира на системски мерки за продуктивно и одржливо земјоделско производство

Премиерот Заев посочи дека ова владино тело е во целосна функција за креирање на системски решенија за примена на позитивни европски практики, кои ќе придонесат за предвидлив и поволен деловен амбиент за одржливо и продуктивно земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

ИПА 2 Секторски комитет за следење – конкурентност, иновации и агрокултура

Денеска во клубот на пратеници се одржува ИПА 2 Секторски комитет за следење – конкурентност, иновации и агрокултура.

Share
Прочитај повеќе

Наскоро јавен оглас за откуп на домашна пченица за потребите на резервите

Комитетот донесе заклучок, Агенцијата за стокови од следната недела да ја започне постапката за објавување на јавен оглас за откуп на домашна пченица за потребите на резервите, во количина од 12.000 домашна пченица. На овој начин ќе се мотивираат мелничарите да откупуваат домашна пченица која што потоа ќе ја продадат на Агенцијата за стокови резерви, а воедно ќе се влијае и да се постигне солидна откупна цена на домашното жито.

Share
Прочитај повеќе

Децентрализација на надлежностите во земјоделството

Оваа идеја би подразбирала предавање на надлежностите во делот на прибирање на закупнина за државно земјиште и можност за поднесување барања за субвенции во секоја општина, наместо само во Подрачните единици.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Најголемо внимание треба да насочиме кон млекопроизводството и овчарството

„Последниве години и покрај одвојувањето на сериозни суми за земјоделците во вид на субвенции, останаа уште неколку земјоделско-сточарски гранки на кои треба дополнително да им се посветиме. Најголемо внимание треба да насочиме кон млекопроизводството и овчарството.

Share
Прочитај повеќе

Комитет за земјоделство и безбедност на храна: Создаваме услови за профитабилно земјоделско производство

Премиерот Заев посочи дека земјоделците, сточарите и агробизнисмените најдобро знаат што е она што владата треба да го преземе за да се овозможи рентабилно земјоделство и затоа низ работата на овој комитет ќе се носат заеднички одлуки во интерес на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Комитетот за земјоделство и безбедност на храна денеска ќе стартува со сточарството и овчарството

Ќе се разговара за овците, женското јагне, млекото и за 18.000 семејства кои живеат од оваа земјоделска гранка. На Комитетот учество ќе земат и претставници од овчарството и сточарството.

Share
Прочитај повеќе

Се реализираат заклучоците од Мешовитиот комитет на Македонија и Србија

Граничната фитосанитарна инспекција на Република Србија на граничниот премин Прешево од утре  (недела)  ќе работи седум дена во неделата од 7 часот до 19 часот. Досега работното време беше шест дена во неделата од 7 часот до 19 часот.

Share
Прочитај повеќе

Седница на Македонско- српскиот мешовит комитет

Денеска во Белград се одржува првата седница на Мешовитиот комитет на Македонија и Србија, чија цел е надминување на бариерите и на сите отворени прашања за полесен проток на стоки и унапредување на трговската размена.

Share
Прочитај повеќе

Мелничарите бараат целосно укинување на маркиците

Откако вчера Николовски ја посочи можноста маркиците целосно да се укинат ако побараат  Стопанските комори од двете земји, од македонската комора сеуште нема став за ова прашање. Тие само ја поздравуваат иницијативата на двете земји да се формира Меѓувладин комитет кој ќе ги реши сите трговски бариери.

Share
Прочитај повеќе